Nytt vedtak skal sikre kjønnsbalanse i styrer

Avatar photo
Publisert 5. desember 2023 | 17:58

Flertallet i Stortingets næringskomité har blitt enige om at mellomstore og store selskaper skal ha minst 40 prosent kjønnsbalanse i styret.

De siste 20 årene har kvinneandelen i norske styrer i private selskaper gått fra 15 prosent til 20 prosent.

– Det går altfor sakte, så her trengs det kraftigere lut, sier Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson, Anniken Huitfeldt, i en pressemelding.

Lovendringene skal gjelde for større aksjeselskaper, ansvarlige selskaper, samvirkeforetak, stiftelser og boligbyggelag, men det er foreslått en avgrensing til virksomheter med flere enn 30 ansatte eller over 50 millioner kroner i samlede driftsinntekter.

Forslaget fra regjeringen, som nå får støtte fra samtlige partier bortsett fra Fremskrittspartiet, er utarbeidet i samarbeid med NHO og LO.

– Dette er et forslag som bidrar til mer byråkrati og økte kostnader for mange tusen små- og mellomstore bedrifter, derfor kan ikke vi støtte dette, sier næringspolitisk talsperson Sivert Bjørnstad i Fremskrittspartiet.

Partiet mener regjeringen og stortingsflertallet heller burde konsentrere seg om å redusere kostnadene for bedriftene fremfor å legge nye krav på bordet i en krevende tid.

Reglene vil gradvis bli innført allerede fra neste år, og etter hvert vil de omfatte rundt 20.000 selskaper, skriver NTB.

mest lest