Så mange minutter bør du bevege deg for å motvirke stillesitting

Avatar photo
Publisert 5. desember 2023 | 19:00

De siste årene har flere studier vist at stillesitting er skadelig i seg selv, uavhengig av hvor aktiv du er ellers.

En fersk studie med nesten 12.000 deltagere fra UiT Norges arktiske universitet kaster nytt lys over tematikken.

– Vår studie indikerer at fysisk aktivitet i større grad enn tidligere antatt, reduserer de skadelige effektene av stillesitting, sier doktorgradsstipendiat Edvard H. Sagelv til Aftenposten.

I studien samlet forskerne data fra fire store befolkningsundersøkelser. Dataene grupperte de på en annen måte enn tidligere studier har gjort. I studiene ble fysisk aktivitet også registrert med måleinstrument, ikke selvrapportering.

– På den måten fikk vi mer presise svar enn en del tidligere studier på stillesitting har gitt, mener Sagelv.

Han kaller resultatene «oppløftende»:

  • Er du fysisk aktiv i mindre enn 150 minutter i uken, vil mer enn 12 timer stillesitting være skadelig. Tidligere studier har indikert at over 9 timer er skadelig.
  • Er du fysisk aktiv i 150 minutter i uken eller mer, var det ingen høyere risiko for død – uavhengig av hvor mye du sitter stille. Tidligere tilsvarende studier har indikert et tall på opp mot 300 minutter.

Norge oppdaterte sine råd for fysisk aktivitet i 2022. Da rådet de for første gang voksne og eldre til å begrense stillesitting.

Sagelv mener man bør vurdere å endre disse rådene.

– Effekten av å redusere stillesitting er veldig liten, og voldsomt mye mindre enn å øke aktivitetsnivået, sier han, og fortsetter:

– Forskningen vår viser at du kan sitte så mye du vil, så lenge du er fysisk aktiv med 150 min pr. uke. Stillesitting bør bort fra rådene, da effekten av å redusere stillesitting er veldig liten, og voldsomt mye mindre enn å øke aktivitetsnivået.

Studien deres konkluderte de med at 22 minutter med fysisk aktivitet om dagen er nok for å motvirke risikoen for tidlig død. Selv lett fysisk aktivitet, som rolig gange eller husarbeid, reduserte risikoen for død om man var mye stillesittende.

mest lest