FN-sambandet klager på kutt i statlige tildelinger

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 6. januar 2024 | 18:29

FN-sambandet kaller i en pressemeldimg kuttene for «dramatisk».

FN-sambandet er i dag finansiert av Utenriksdepartementet, og vil nå få redusert sine bevilgninger i henhold til statsbudsjettet:

  • I 2024 blir finansieringen kuttet med 2,2 millioner kroner.
  • For 2025 vil vi få ytterligere 2 millioner kutt.
  • I 2026 ytterligere 2 millioner kutt.

Totalt blir dette et kutt på 6,2 millioner på 3 år. Budsjett vil dermed reduseres fra 32,2 millioner kroner i 2023 til 26 millioner kroner i 2026.

Sambandet skriver at de måtte kutte 1 million i 2022 og 1 million kutt i 2023. «Samlet utgjør dette nærmere 25% kutt i UDs støtte til FN-sambandet. Inflasjonsjustert er kuttet enda større,» beklager de seg over.

– Sammen med våre medlemmer, med LO og NHO i spissen, stiller vi oss uforstående til at regjeringen nå reduserer vår finansiering i så stor grad. Dette kan blant annet bety at vi må legge ned ett eller flere av våre distriktskontorer, sier generalsekretær i FN-sambandet, Catharina Bu.

FN-sambandet skriver om seg selv at de ble opprettet i 1946 med «hovedformål om å spre kunnskap og informasjon om FN og internasjonale spørsmål til et bredt publikum.»

Organisasjonen har i dag kontorer i seks av de største byene i Norge og har aktivititeter i hele landet, særlig til barn og unge i skolen.

«Aktivitetene inkluderer rollespill der elevene lærer om internasjonal konflikthåndetering, foredrag, digitale sendinger og filmvisninger,» kan vi lese.

– Ikke siden vår opprettelse har vårt oppdrag vært viktigere enn nå. Verden er i krise, multilateralisme, demokrati og menneskerettigheter er i krise. FN-sambandet har et viktig oppdrag i å styrke tilliten til internasjonale avtaler og samarbeid, og gi barn og unge troen på at det finnes løsninger og muligheter for å endre verden, sier generalsekretær i FN-sambandet, Catharina Bu.

mest lest