Flere unge bytter sex mot goder

Avatar photo
Publisert 6. februar 2023 | 15:34

Fem prosent av unge i Danmark har utvekslet sex mot materielle goder.

Kjønnsforsker Christian Groes mener sugardating er en slags blanding av dating og prostitusjon.

Han ledet Europas første store forskningsprosjekt på såkalte «sugarbabes,» hvor 60 kvinner mellom 18-30 år intervjuet.

Forskningen hans viser at dette er mer vanlig enn mange kanskje tror.

– Det er fem prosent av unge i Danmark som har utvekslet sex mot materielle goder, sier han til TV 2 i programmet Norske tilstander.

Groes forteller at motivasjonen til kvinner som begynner med sugardating i stor grad er økonomisk, ettersom det nesten alltid er penger involvert. Ikke kun gaver, men også kontanter.

Han sier også at selv om det alltid var penger involvert, var det ofte noe mer også. Det er dette som angivelig skiller «sugardating» fra tradisjonell prostitusjon.

Groes forteller at en typisk sugardaddy er en velstående mann, og at han ofte er minst ti år eldre enn kvinnen.

Kvinnene som drivet med dette kommer i mange tilfeller fra noe lavere sosiale lag. Groe tilføyer at det også er en del unge homoseksuelle menn som driver med sugardating.

Dating eller prostitusjon?

Groe understreker at det også finnes økonomiske transaksjoner i vanlig dating.

Han viser til at det ikke er uvanlig at en mann betaler middag eller drikke og forventer sex. Det foregår utvekslinger hele tiden.

– Reglene i sugardating er uklare. Er det prostitusjon, er det dating? Vi vet ikke helt. Unge har selv vanskeligheter med å finne ut av det. Det tror jeg er det farligste, at det er så uklart, sier han.

Les også: Johny Vassbakk dømt for drapet for Birgitte Tengs

Groes sier at menn og kvinner ofte oppsøker sugardating-nettsider med ulikt utgangspunkt. Han mener kvinnene er ute etter «dating», mens mennene er interessert i sex, og at det er villige til å betale for det.

Han sier at mennene, som sitter på ressursene, ofte ender opp med å få siste ord når rammene for relasjonen skal forhandles. Hadde det vært opp til kvinnene, hadde det foregått på en helt annen måte, sier han.

Inspireres av sosiale medier

Datingrådgiver Ane Hagen forteller til TV 2 at fenomenet også er på fremmarsj i Norge.

– Ønsket om et liv som ligner det man ser på sosiale medier, er én forklaring på sugardating-fenomenet, sier hun.

Hagen tror «sugardating» kan oppleves for kvinner som en mulighet til en hurtig oppgradering til en mer luksuriøs livsstil.

– Noen får betalt studielånet sitt, eller en leilighet mens de studerer, samtidig som de liker å date. Og så håper jeg jo, dersom det er seksuell interaksjon i dette, at de også liker å ha sex, sier Hagen.

Støre: Norge skal gi 75 milliarder kroner til Ukraina

mest lest