Johny Vassbakk dømt for drapet for Birgitte Tengs

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 6. februar 2023 | 10:28

I dag ble 52 år gamle Johny Vassbakk dømt til 17 års fengsel for drapet på 17 år gamle Birgitte Tengs, som ble funnet brutalt drept på Karmøy i mai 1995.

– Jeg skammer meg over mye av det jeg har gjort. Men jeg har ikke drept noen, var det siste 52-åringen sa i retten før dommerne skulle ta en beslutning.

52-åringen fra Karmøy har hele tiden hevdet sin uskyld, men i dag ble han dømt i den nesten 28 år gamle drapssaken, skriver NRK.

Etter at domslutningen ble lest opp, falt 52-åringen om i retten.

17 år gamle Birgitte Tengs ble funnet ikke langt fra der hun bodde med foreldrene sine, voldtatt og brutalt drept på Gamle Sundvegen lørdag morgen 6. mai 1995.

Hun ble sist sett i enden av Hovedgata i Kopervik sentrum, byens gågate. Vitner mener de har sett henne på vei inn i en bil.

Det var ingen som har sett henne gående hjemover fra Kopervik sentrum, og morgenen etter ble hun funnet drept av en bonde.

Det skal ha kommet flere tips til politiet om 52-åringen som nå er dømt, også fra flere polititjenestemenn.

Les også: Tengs-saken: Johny Vassbakk plukket opp haiker iført dameklær

Han er tidligere dømt for å ha angrepet psykolog Jorunn Øpsen ved å legge ei snor rundt halsen hennes i 1990, iført kvinneklær.

I tillegg til at han var siktet i Tengs-saken, ble han også opplyst om at han var mistenkt for drapet på Tina Jørgensen i 2000. Denne saken er henlagt.

DNA-beviset har vært påtalemyndighetens viktigste bevis. I en blodflekk på Tengs’ strømpebukse ble det funnet et y-kromosom som de mener tilhører Vassbakk.

Forsvarerne mener DNA-beviset kan ha blitt utsatt for kontaminasjon og forurensing.

Vassbakk ble pågrepet på Sørlandet 1. september 2021.

Tengs-rettssaken er i gang: Johny Vassbakk sier han er ikke skyldig

mest lest