Tengs-rettssaken er i gang: Johny Vassbakk sier han er ikke skyldig

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. november 2022 | 10:34

Drapstiltalte Johny Vassbakk (52) sier at han er uskyldig i drapet på Birgitte Tengs (17) i mai 1995.

Mandag startet den åtte uker lange rettssaken i Haugaland og Sunnhordland tingrett.

Johny Vassbakk ankom tingretten klokka 09.25.

Vassbakk sitter noe nedsunket og tilbakelent i stolen, ved siden av forsvarerne sine, Stian Kristensen og Stian Bråstein.

Hovedforhandlingen innledes med at tiltalen på drap leses opp.

– Ikke skyldig, svarer Vassbakk på dommerens spørsmål.

Vassbakk nekter enhver befatning med drapet og fastholder forklaringene han ga til politiet i 1995 og 1996, der han blant annet fortalte at han aldri har møtt Tengs, skriver TV 2.

– Han gruer seg, men ser samtidig frem til å komme i gang, når det først har blitt som det har blitt, sier Vassbakks forsvarer, advokat Stian Kristensen, til TV 2.

Les også: Opphever erstatningsdommen mot fetteren – men familien er fortsatt splittet

Påtalemakten mener Vassbakk natt til 6. 1995 tok livet av 17-årige Tengs ved å slå henne gjentatte ganger i hodet med en stein.

Ifølge NRK ble 52-åringen fra Karmøy pågrepet og siktet av politiet i september fjor. I forkant av pågripelsen hadde politiet i all hemmelighet etterforsket mannen for sin rolle i drapet.

52-åringen var et kjent navn for politiet. Allerede kort tid etter drapet var han inne til avhør hos politiet. Han er flere ganger dømt for å ha stjålet kvinneklær eller -sko. Han er også domfelt for vold og mildere seksuallovbrudd.

Den første rettsdagen er satt av til aktoratet, statsadvokatene Nina Grande og Thale Thomseth, som gjør rede for hvordan påtalemyndigheten ser på saken.

Tengs-saken: Tidligere riksadvokat beklager sterkt

mest lest