Ukraina har fått nye raketter – lover å ikke bruke dem mot russisk territorium

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 6. februar 2023 | 02:09

Ukraina har mottatt nye langdistanseraketter fra USA, men de vil ikke bli brukt til å treffe russisk territorium.

I stedet lover Ukraina at de bare vil skyte på russiske styrker i okkuperte områder i Ukraina, opplyser Ukrainas avtroppende forsvarsminister Oleksii Reznikov søndag, ifølge Reuters.

– Vi kunngjør alltid offisielt til våre partnere at vi ikke vil bruke våpen levert av utenlandske allierte til å skyte på russisk territorium,» sa han til journalister på en pressekonferanse.

Fredag bekreftet USA at de vil sende en stor ny våpenpakke til en verdi av 2,2 milliarder dollar til Ukraina. Disse inkluderer GLSDB-rakettsystemer som dobler Ukrainas nåværende rakettrekkevidde til 150 kilometer.

Om Ukraina overholder avtalen gjenstår å se.

Ukraina har imidlertid angrepet mål i Russland tidligere. Senest en rekke droneangrep mot militærbaser dypt inne på russisk territorium.

Dette skjedde blant annet den 26. desember, da en ukrainsk drone krasjet nær den militære flyplassen Engels-2 i Saratov-regionen i Russland, som ligger flere hundre kilometer fra den ukrainske grensen. Tre russiske soldater ble drept i angrepet, ifølge det russiske forsvarsdepartementet.

Søndag kveld opplyser president Volodymyr Zelenskyjs parti at Oleksii Reznikov forlater sin stilling som forsvarsminister og flyttes over til en annen ministerjobb.

Til ukrainske Pravda bekrefter partileder David Arakhamia at Reznikov får ny jobb som ny statsråd for strategiske industrier.

– Dette gjøres for å styrke samarbeidet mellom militæret og industrien, som er fullstendig logisk gitt hans erfaring fra Ramstein og behovet for at det departementet skal yte mer, noe det bør, sier Arakhamia til Pravda.

Det er den militære etterretningssjefen Kyrylo Budanov tar over som forsvarsminister, opplyser partilederen.

Utskiftningen skjer etter at flere av Reznikovs underordnede har vært knyttet til korrupsjonssaker.

Forbereder et storstilt angrep – har mobilisert 500.000 soldater

mest lest