EU-kommisjonen trekker omstridt forslag: – Vi skylder dem anerkjennelse

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 6. februar 2024 | 12:39

EU-kommisjonen har besluttet å trekke tilbake et kontroversielt forslag som innebar at bønder i EU skulle redusere bruken av sprøytemidler med halvparten.

Det opplyser lederen for kommisjonen, Ursula von der Leyen tirsdag morgen, ifølge The Guardian.

– Forslaget har blitt et symbol på polarisering. For å komme videre trengs det mer dialog og en annen tilnærming, sier von der Leyen.

Under Det europeiske rådets møte i Brussel på torsdag var bønder fra hele Europa ute på gatene og utenfor EU-parlamentet med store demonstrasjoner.

Mange av dem føler seg presset inn i et hjørne. Bøndene hevder at de ikke får tilstrekkelig betaling, blir kvalt av skatter og grønne regler, og står overfor urettferdig konkurranse fra utlandet.

– Likevel jobber de hardt hver dag for å produsere den kvalitetsmaten vi spiser. Og for dette mener jeg at vi skylder dem anerkjennelse, takk og respekt, sier Leyen.

Ifølge von der Leyen vil kommisjonen nå legge frem et nytt og mer grundig utarbeidet forslag om hvordan EU skal redusere bruken av sprøytemidler i landbruket.

– Bare hvis bøndene kan leve av jorda vil de investere i fremtiden. Bare hvis vi oppfyller våre klima- og miljømål vil bøndene kunne tjene til livets opphold. Bønder er klar over dette. Vi burde stole mer på dem, skriver von der Leyen på X.

mest lest