Georgias sikkerhetstjeneste beslaglegger eksplosiver gjemt i minibuss på vei til Russland

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 6. februar 2024 | 09:49

Anti-terrorpolitiet i Georgia har beslaglagt 14 kilo sprengstoff som de mener var på vei til Russland for å bli brukt i et terrorangrep, dette opplyste den statlige sikkerhetstjenesten i Georgia mandag. 

En minibuss som tilhørte en ukrainsk statsborger ble stoppet ved den tyrkisk-georgiske grensen ved Sarpi 19. januar i år.  

Den kom fra den ukrainske byen Odesa og hadde kjørt gjennom Romania, Bulgaria og Tyrkia til Georgia der den ble stoppet. 

Det er Novaya Gazeta som rapporterer dette.

Transporten skjedde gjennom grensekontrollpunktet «Sarfi» i en minivan eid av en ukrainsk statsborger. 

Målet var å frakte dem videre til Den russiske føderasjonen, spesifikt til byen Voronezh, gjennom grensekontrollpunktet «Daryal». Da bilen ble ransaket, viste det seg at den inneholdt sprengstoff.

Georgiske myndigheter har lagt ut video av beslaget.

Det er bekreftet at sprengstoffet består av militærkvalitets plasteksplosivet C-4, som kan utløses ved bruk av en elektrisk detonator og en spesiell timer. Den totale vekten på det eksplosive materialet er 14 kilo. I tillegg ble det plassert 6 detonatorer og 6 spesialnøkler i containerne. Det samme antallet elektroniske tennere ble montert i alle de seks separate boksene med sprengstoff, der tennetiden allerede var forhåndsprogrammert.

Statsborgere fra Georgia, Ukraina og Armenia antas å ha vært involvert. Den statlige sikkerhetstjenesten i Georgia sier at de ikke kan utelukke at sprengstoffet var ment for bruk i Georgia.

«Foreløpige undersøkelser viser at alle de seks sprengladningene var laget av en ekspert og designet for å ha en stor ødeleggelsesradius», opplyser byrået.

Byrået hevdet også at Andrey Sherashidze, en ukrainsk statsborger av georgisk opprinnelse og tidligere lokal kandidat for det regjerende partiet Folkets tjener i Odesa, hadde stått bak transporten av eksplosivene, selv om etterforskerne sa at de trodde at de som transporterte enhetene ikke var klar over lasten.

mest lest