Støre overrumplet under skolebesøk: PST måtte gripe inn

Avatar photo
Publisert 6. februar 2024 | 20:34

Det oppsto en uforberedt situasjon tirsdag formiddag da statsminister Jonas Gahr Støre og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun ble konfrontert av Palestina-aksjonister under et skolebesøk.

Midt i en folkemengde av elever på Granstangen skole på Furuset troppet Palestina-aksjonister opp med flagg og høye rop av slagord foran statsministeren.

Livvakter fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) måtte fysisk gripe inn mot aksjonisten Mohsan Raja (38) som filmet og ropte like ved statsministeren. Seniorrådgiver Eirik Veum i PST bekrefter overfor VG at deres livvakter grep inn.

– PST kan bekrefte at det oppsto en hendelse under statsministerens skolebesøk tirsdag formiddag på Furuset. Våre livvakter grep rutinemessig inn og fikk kontroll på situasjonen sammen med personell fra Oslo politidistrikt. Det er politiet i Oslo som håndterer sikkerheten knyttet til slike arrangement innenfor sitt ansvarsområde, men får bistand fra PST ved behov eller når det er myndighetspersoner involvert, skriver Veum i en e-post til VG.

Raja ble fysisk tatt hånd om og ført bort fra Jonas Gahr Støre, som var på vei inn i et klasserom da hendelsen skjedde.

– PST og politipersonell fikk raskt kontroll over situasjonen. Aksjonistene ble henvist til et område utenfor der de fikk fortsette sin markering. Ingen personer ble pågrepet, opplyser PST til VG.

Brukte feil fremgangsmåte

Mohsan Raja (38) sier til VG at det var han og aksjonsgruppen «Free Palestine – Save Gaza» som sto bak aksjonen på Granstangen skole tirsdag.

– Det ble litt dramatisk, men livvaktene som grep fatt i meg, gjorde bare jobben sin, sier Raja til VG, og fortsetter:

– Kanskje fremgangsmåten er litt feil. Men det er viktig å bidra til et økt press mot våre øverste norske ledere, og skoleelever trenger også å bli minnet om at tusenvis av barn blir drept i Gaza.

Forstår engasjementet

Statsminister Jonas Gahr Støre har kommentert dagens hendelse i en epost til VG:

– Mange mennesker er engasjerte i krigen i Midtøsten, og det forstår jeg veldig godt. Jeg har møtt flere demonstranter den siste tiden. Samtidig er det viktig at alle respekterer hverandre, og at markeringer ikke går ut over andre arrangementer og besøk.

Raja ble kåret til Årets Osloborger i Aftenposten i 2015 for sitt engasjement for å hjelpe nyankomne flyktninger. Han er omstridt for blant annet å ha uttrykt støtte til Hamas. Han har også kommet med flere uttalleser om at homofili og Israel burde utslettes.

På Facebook har Raja blant annet skrevet dette:

«Hva skjer med at folk har de homse fargene på sitt profil bilde?? Ha forhold med det samme kjønn er ikke tillat i islam. FERDIG SNAKKA! Da kan ikke vi som muslimer vise vår støtte til noe Allah misliker sterkt.»

Aftenpostens sjefredaktør, som delte ut prisen til Raja, måtte senere beklage at de ikke hadde gjort en grundigere bakgrunnssjekk. Raja fikk likevel beholde prisen.

mest lest