Mener Negerfjellet må endre navn: – Rasistisk og utdatert

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 6. mai 2023 | 16:21

Antirasistisk Front har sendt formell klage til Norsk Polarinstitutt. På høy tid at Negerdalen og Negerfjellet får nye navn, sier aktivistgruppen.

Fjellet er oppkalt på bakgrunn av sin farge. Like ved ligger de likelydende omstridte navnene, Negerdalen, Negerodden og Negerpynten.

I en årrekke har den lille øya på Svalbard, Edgeøya, hatt det i dag kontroversielle navnet på fjell og dal. Nå vil organisasjonen Antirasistisk Front gjøre noe med saken.

– Jeg synes det er helt hårreisende at det finnes sånne type navn i 2023, sider leder Nina Narvestad.

Åpenbart rasistisk, og bør byttes til Svartfjellet, sier Narvestad til Svalbardposten, som først skrev om saken.

– Neger er et veldig betent ord som brukes i rasistisk sammenheng. Det er ikke forbudt å bruke ordet, men selv Språkrådet sier bruken av ordet er uklokt, nettopp fordi det brukes i rasistisk sammenheng, sier hun.

Også tilbake i 2015 ble navnene diskutert, men da hadde ikke Norsk Polarinstitutt mottatt noen formell klage og behandlet dermed ikke saken.

Denne gangen har derimot en klage ankommet instituttet, avsendt Antirasistisk Front. Navnekomiteen blir da nødt til å ta stilling til saken.

– Selv om dette er et historisk navn kan det ikke beholdes. Her må Polarinstituttet gå i seg selv og innse at dette ikke er greit, sier Narvestad til TV2.

Fint med debatt, svarer Norsk Polarinstitutt.

– Det er flott at Antirasistisk Front har klaget inn dette slik at vi får tatt en ordentlig debatt, sier Pål Jakobsen, kommunikasjonsdirektør ved Norsk Polarinstitutt.

Allerede neste uke vil saken gå opp til diskusjon i navnekomiteen, bekrefter Jakobsen. Han forstår at navnene får reaksjoner, og ønsker en rask behandling.

Samtidig poengterer han at navn hører historien til.

– Alle stedsnavn er definert som et språklig kulturhistorisk minne. Selv om et navn oppleves krenkende er det ikke sikkert det skal endres, sier Jakobsen.

mest lest