Russlands «seiersdag» nærmer seg – og Ukraina er ikke i tvil om planene

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 6. mai 2023 | 08:40

I fjor påpekte eksperter at Putin gikk for krigsseier innen 9. mai. I år er spådommen mer beskjeden.

Nok en gang spiller Bakhmut en av hovedrollene i krigen, og ifølge Ukrainas viseforsvarsminister Hanna Maliar planlegger Russland nå å erobre byen innen 9. mai.

– Vi ser at de (russerne) nå henter inn soldater fra hele frontlinjen, der Wagner-soldatene har vært. De sender dem i retning Bakhmut, skrev Maliar på Telegram fredag.

Maliar la til at ukrainske tropper holder russerne i sjakk.

I tillegg har ukrainsk artilleriild ødelagt Wagner PMCs ammunisjonslagre, ifølge viseforsvarsministeren.

Og skulle Maliar ha rett, er det absolutt ikke dårlige nyheter for Russlands president Vladimir Putin. For 9. mai er ikke tilfeldig.

Dagen er kjent i Russland som «Victory Day», markerer russernes seier over Nazi-Tyskland under andre verdenskrig i 1945 og har enorm symbolsk betydning i Russland.

Dagen markeres normalt med store parader og militære oppvisninger i gatene, og er også en dag da Putin kan presentere triumfer fra slagmarken.

Den ukrainske viseforsvarsministeren er ikke i tvil om sin egen spådom.

– Russerne er tilhengere av symbolikk, og deres viktigste historiske legende handler om 9. mai. Derfor har de et klart mål om å ta kontroll over Bakhmut innen denne datoen, sier Hanna Maliar.

5. mai skrev Jevgenij Prigozjin, grunnleggeren av Wagner-gruppen, et brev til det russiske forsvarsdepartementet der han erklærte at han ville trekke tilbake Wagner PMC-leiesoldater fra Bakhmut etter 10. mai.

mest lest