Vurderer å nedgradere USA

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 6. mai 2023 | 06:52

USAs kredittverdighet på AA risikerer å bli nedgradert.

Scope Ratings hevder at bakgrunnen for en potensiell nedgradering er den økende risikoen knyttet til misbruk av gjeldstaket.

«Vurderingen er sett i lys av en økning i politisk polarisering, en delt regjering siden kongressvalget i november 2022 og økte budsjettunderskudd i de kommende årene. Gjentatte kriser knyttet til gjeldstaket har ført til perioder med betalingsvanskeligheter for myndigheter. Videre har det medørt avhengighet til forhastede beslutninger i kongressen for å sikre full og rettidig tilbakebetaling av USAs gjeld», heter det i uttalelsen fra Scope Ratings.

USAs statsgjeld er på 32 tusen milliarder dollar (32 pluss 12 nuller), et tall som har vokst under ulike presidenter i flere tiår, ifølge Finansavisen.

Senest denne uken advarte USAs finansminister Janet Yellen om at statens gjeldstak kan være nådd innen 1. juni.

– Gitt de nåværende prognosene, er det viktig at kongressen handler så snart som mulig for å øke eller suspendere gjeldsgrensen på en måte som gir langsiktig sikkerhet for at regjeringen vil fortsette å foreta sine betalinger, sa Yellen i et brev til kongressen mandag, ifølge The New York Times.

Republikanernes McCarthy, som leder House of Representatives, krever kutt i det føderale budsjettet før partiet kan gå med på å løfte rammen for gjeldsopptak. Men Biden og co har på sin side vært avvisende til å gå inn i slike forhandlinger.

Det hvite hus langet ut mot republikanerne i april for at de nektet å godkjenne et høyere statsgjeldstak.

mest lest