Fyller 80 år i dag

Avatar photo
Publisert 6. mai 2024 | 14:34

Mandag fyller Carl Ivar Hagen 80 år. Femti år etter han ble valgt inn på Stortinget for første gang, er han fortsatt aktiv i politikken.

Dagen feirer han med å gå på jobb i Stortinget. Søndag blir det feiring hjemme med familien.

Den tidligere formannen tok over Fremskrittspartiet i 1978, da partiet hadde null representanter på Stortinget. Han var med å bygge opp partiet som kun fikk 3,7 prosent oppslutning ved valget i 1985, til å bli Norges nest største parti ved stortingsvalget i 2005, da de fikk 22,1 prosent oppslutning. Året etter gikk han av som partileder.

I løpet av sin politiske karriere har Hagen ikke vært redd for å utfordre etablerte normer. Han har vært en forkjemper for lavere skatter, mindre offentlig inngrep og en strengere innvandringspolitikk. Disse standpunktene har gjort ham til et ikon i norsk politikk, og selv om han har møtt motstand, har han også samlet en betydelig tilhengerskare som deler hans syn.

Som leder av Fremskrittspartiet var Hagen instrumental i å forme partiets identitet og politiske kurs. Han var en viktig arkitekt bak partiets transformasjon fra et marginalt protestparti til en maktfaktor i norsk politikk. Under hans ledelse oppnådde partiet betydelige valgseire og ble en fast bestanddel i norsk parlamentarisk liv.

Allerede i 1977 advarte Hagen om «svenske tilstander» på TV. Siden den gang har innvandringsproblemene i Sverige vokst seg mye større, og advarslene fra Hagen anses som en spådom som er gått i oppfyllelse.

Hagen sier i dag til ABC Nyheter at han har bestemt seg for om han vil stille til gjenvalg til Stortinget ved valget i 2025, men ønsker ikke røpe hva han har landet på.

– Jeg skal svare på det spørsmålet på mandag.

Han sier og til avisen at FrP ikke nødvendigvis bør søke regjeringsmakt etter valget i 2025.

– Det kommer veldig an på forhandlingene. Vi lærte sist at å gå i regjering uten å få skikkelig gjennomslag på viktige områder er ikke nødvendigvis klokt. Og så har vi sett at SV får til ganske mye, selv om de er i opposisjon. Det blir en vanskelig vurdering for partiledelsen om det er mest fornuftig for partiet å gå i en eventuell regjering eller ikke.

80-årsjubilanten feirer dagen med stortingsgruppen til Fremskrittspartiet, som skal holde en mottakelse for ham i Eidsvollsgalleriet på Stortinget.

Carl I. Hagen spår en lys fremtid for FrP, og gir sin støtte til FpU-leder Simen Velle som nylig gikk ut og fortalte om en narkotikadom han fikk som tenåring.

– Simen innrømmet at han gjorde noe veldig dumt i tenårene. Veldig mange har gjort dumme ting i sin ungdom. Det var meget klokt at han stod fram, og jeg tror ikke det vil svekke ham i det hele tatt. Vi kan ikke ha det sånn at politikere skal være helt perfekt fra de er født og aldri har gjort noe dumt.

– Politikken trenger personer av kjøtt og blod som har gjort feil, sier Hagen til Nettavisen.

Videre forteller han at han er optimistisk på partiets vegne, og viser til at det er mange flinke unge som han tror vil sørge for et sterkt FrP også i fremtiden.

– Vi har veldige mange alternative løsninger på mange områder. Hvorfor Høyre er det største partiet på borgerlig side, er ubegripelig. På mange områder er partiet bare et annet alternativ enn Arbeiderpartiet, sier han til Nettavisen.

mest lest