Hvordan beskytte din elbil fra hacking

Publisert 6. mai 2024 | 15:55

Det er liten tvil om at elbiler er fremtiden, men den nye teknologien kan også by på flere utfordringer. Samtidig som bilene blir mer avanserte, må det installeres mer teknologi i dem. Dette kan føre med seg nye utfordringer som ikke bare handler om den fysiske sikkerheten til kjøretøyet ditt.

Nå må man også tenke på bilen som en datamaskin, noe som betyr at du må beskytte den mot hacking. Bilbransjen har tatt flere grep for å beskytte kundene sine, men det er fortsatt mer du kan gjøre selv. Derfor har vi tatt en nærmere titt på hva du bør tenke på når det gjelder sikkerheten til din elbil.

Forstå trusselen

Før vi går videre, er det viktig å vite hva man må beskytte seg mot. Bilene inneholder ikke bare informasjon om din lokasjon og kjøremønster lenger. Tvert imot er de fleste moderne elektriske biler utstyrt med avansert teknologi som kan styre alt fra navigasjon til batteri og kjøreegenskaper.

Videre er bilene gjerne koblet til flere nettverk for å kommunisere med omverdenen, og mobilen vår er ofte koblet til bilen via Bluetooth. Dette betyr at hackere som får tilgang til bilens systemer, ikke bare kan påvirke hvordan bilen kjører, men også bruke den som en bakdør til enheter koblet til bilens systemer.

Bilene våre lagrer mye informasjon fra enhetene som er koblet til dem. Dette inkluderer hvem man kommuniserer med, ulike nettverk og annen sensitiv informasjon. Utviklingen har gått så langt at man må begynne å ta de samme tiltakene for bilene som det man tidligere har gjort for ulike enheter i hjemmet. Heldigvis er det en del grep du kan ta, og vi har sett nærmere på noen av dem.

Grep for å beskytte bilen din mot hacking

Selv om det er produsentenes ansvar å sørge for trygge systemer i bilen, kan disse ofte ende opp med å ligge bak hackere. Mange feil og svakheter blir ikke rettet før noen har funnet en måte å utnytte dem på. Derfor er det viktig at du tar de grepene du selv kan for å beskytte bilen din. Her har vi samlet noen nyttige tips for deg.

Kjør regelmessige software oppdateringer

Du bør alltid sørge for at bilen din har den nyeste tilgjengelige programvareversjonen fra produsentene. Oftest blir dette gjort når du er inne til service, men de fleste biler lar deg også manuelt laste ned oppdateringer via brukerpanelet. Her kan du gjerne finne instruksjoner om hvordan dette gjøres på nettet eller i bilens manual.

Styrk sikkerheten med 2FA og passord

Der det lar seg gjøre bør du alltid bruke 2FA når man logger seg inn. Dette gjelder også for bilen din. Stadig flere systemer lar deg bruke koder eller annen verifikasjon når du skal aktivere dem i bilen. Her er det også viktig at man tenker på sikkerheten til enhetene som kobles til bilen din. Pass på at du har 2FA på nettbank, e-post og andre sensitive kontoer som er synkronisert med enhetene dine.

Bruk en VPN

Dette er nok et tips som mange ikke har tenkt på når det gjelder bilen sin, men å bruke en VPN kan gi deg økt sikkerhet på et ellers svakt punkt. Hva er VPN? Jo, det er et verktøy som oppretter en kryptert tunnel mellom enheten din og en ekstern server, deretter går forespørslene ut på nett. Dette betyr at VPN legger seg som en beskyttelse mellom deg og internett, slik at det blir vanskeligere å fange opp informasjon som utveksles fra enheten din.

Tenk på fysisk sikkerhet

Det er viktig å tenke på fysisk sikkerhet også. Selv om det er økt fokus på digital sikkerhet i biler, hjelper det lite om noen manuelt kan koble seg til. Pass derfor på at du parkerer på trygge områder, låser bilen og er oppmerksom på tilkoblede enheter. Det hjelper lite å ta hensyn til digital sikkerhet hvis noen kobler en USB direkte til panelet i bilen din.

Følg med på trender

Angrep mot biler og hardware går ofte i trender. Pass derfor på å holde deg oppdatert på det som skjer i markedet, samt hvilke utfordringer produsentene varsler om. Dette, kombinert med gode sikkerhetstiltak, kan sørge for at du forblir trygg med bilen din.

Oppsummering

Det er liten tvil om at elektriske biler har tatt den teknologiske utviklingen til nye høyder, men det byr også på noen sikkerhetsutfordringer. Disse er spesielt knyttet til hacking av kjøretøy og enheter koblet til bilene. Derfor har vi sett nærmere på noen tiltak man kan ta for å beskytte seg og bilen sin.

mest lest