Storspionen Robert Hanssen funnet død

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 6. juni 2023 | 11:49

Den tidligere FBI.agenten Hanssen (79) ble funnet livløs i cellen sin i et føderalt fengsel i Florence, Colorado, og senere erklært død. Han antas å ha dødd av naturlige årsaker, skriver Associated Press.

Hanssen skal ha spionert for Sovjetunionen siden 1985, og jobbet senere for russisk etterretning til han ble arrestert i 2001.

Robert Hanssen var en amerikansk FBI-agent som ble avslørt som en av de mest skadelige spionene i USAs historie. Han ble født 18. april 1944 i Chicago, Illinois, og jobbet i FBI i over 20 år.

Hanssen begynte sin karriere i FBI i 1976 og arbeidet primært med etterretning og kontraspionasje. Han hadde tilgang til svært sensitive og hemmelige opplysninger om nasjonal sikkerhet, inkludert informasjon om spionasjeaktiviteter og teknikker som FBI brukte for å bekjempe dem.

Det som gjorde Robert Hanssen bemerkelsesverdig var at han i hemmelighet arbeidet som spion for den sovjetiske unionen og senere Russland. Fra tidlig på 1980-tallet og fram til hans arrestasjon i 2001, avslørte og solgte han store mengder konfidensiell informasjon til Sovjetunionen og senere Russland. Dette inkluderte detaljer om amerikanske etterretningsmetoder, identiteten til amerikanske agenter og informasjon om teknologi og forsvarssystemer.

Det antas at han tipset russerne og om en hemmelig avlyttingstunnel under den Sovjetiske ambasaden i Washington og at minst tre amerikanske agenter ble henrettet som følge av tips han ga.

Hanssen skal ha mottatt omlag 1,4 millioner dollar i cash og diamanter. Han ble dømt til livssvarig fengsel i 2002 uten mulighet til løslatelse.

mest lest