Ber om umiddelbare grep for å forhindre atomulykke

Avatar photo
Publisert 6. september 2022 | 17:59

Atomkraftverket i Zaporizjzja driftes av Ukraina, men er okkupert av Russland. Nå slår ekspertene alarm.

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA kom i dag med en rapport hvor de skriver at ummidelbare grep må til for å forhindre atomulykke i Ukraina.

Ifølge rapporten skal det være observert materielle skader på bygningen der den sentrale alarmstasjonen for det fysiske vernesystemet befinner seg, som er like ved selve reaktorbygningen.

Byrået frykter at det kan påføres flere fysiske skadar på anlegget. Derfor ber IAEA om at det blir opprettet en fredet sone rundt atomkraftverket.

Byrået har også konkludert med at ukrainske arbeidere på kraftverket er under konstant stress. Dette kan føre til menneskelige feil, skriver de i rapporten.

Skyting ved kraftverket

Dessuten har Russland og Ukraina anklaget hverandre for å skyte mot atomkraftverket i Zaporizjzja og området rundt i en lengre periode, ifølge NRK.

Det ukrainske atomkraftselskapet Energoatom melder også at det er vanskeleg for IAEA å undersøke atomkraftverket på grunn av russisk innblanding.

Les også: Er bekymret for «strømmisunnelse» mot hyttefolk: – Vemmelig utvikling

For bare noen dager siden meldte IAEA at deres inspektører ble forsinket når de skulle reise til kraftverket på grunn av kamper mellom russiske og ukrainske styrker, ifølge NRK.

Energoatom opplyser og om at en av de to atomreaktorene i drift nå blir skrudd av på grunn av nylig bombing i nærområdet. Reaktor nummer 6 er fortsatt tilkoblet Ukrainas energisystem slik at de kan fortsette forsyningen av nødvendig strøm, ifølge Energoatom.

Faktisk: Ukraina virker å ha snappet opp norsk idé: Fester M72 til drone

mest lest