Fastlegekrisen rammer 235.000 nordmenn, som er langt flere enn regjeringen har trodd

Avatar photo
Publisert 6. september 2022 | 21:52

– Hver 24. innbygger i Norge mangler i dag fastlege, sier leder i Allmennlegeforeningen Nils Kristian Klev til TV2.

Det siste året har antall fastlegelister uten en ansvarlig fastlege økt dramatisk. Nå viser det seg at helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) ikke har kjent til hvor mange nordmenn som egentlig er uten fastlege.

I snitt har en fastlege ca. 1000 pasienter på sin liste. Det siste året har antall fastlegelister uten en ansvarlig fastlege økt dramatisk, skriver TV2.

I Bergen oppgir Helsedirektoratet at kun to lister er uten fastlege, som vil si at drøyt 1400 hundre pasienter står uten fastlege. Men ifølge TV2, som har utført sine egne undersøkelser, er det egentlig hele ni fastlegelister i Bergen som i dag er uten fastlege.

Det vil si at i Bergen er antallet pasienter uten fastlege trolig rundt fem ganger så høyt som de offisielle tallene fra helsemyndighetene viser, skriver TV2.

Kan bli 350.000 uten fastlege ved utgangen av året

Allmennlegeforeningen har også gjort undersøkelser. De rapporterte at 118 leger har sagt opp sine fastlegeavtaler og er i oppsigelsestiden. Om kommunen ikke får inngått avtale med ny fastlege for disse, er det 110.000 pasienter som står i fare for å miste fastlege, sier Klev til TV2.

Blir ikke disse fastlegene erstattet, kan det i verste fall bety at over 350.000 pasienter vil stå uten fastlege ved utgangen av året, skriver TV2.

Les også: Ber om umiddelbare grep for å forhindre atomulykke

Legeforeningen estimerer at 2,3 milliarder kroner må til for å finansiere utgiftene som følger med å få tak i 1000 nye fastleger. Dette vil dempe den totale arbeidsbelastningen for fastlegene.

Fastlegene trenger levelige arbeidsforhold

Fastlegekrisen vil trolig bli et sentralt tema under regjeringens budsjettkonferanse hvor budsjettet for 2023 skal diskuteres.

– Regjeringen har så langt ikke levert på valgløftene om å redde fastlegeordningen. Overfor media har helseministeren vært lite konkret, men kun svart at man skal presentere «kraftfulle og strukturelle grep» i neste statsbudsjett. Det må de lever på, for fastlegene må ha færre pasienter på listene sine for at det skal bli levelige arbeidsforhold. Det vil også føre til at færre leger ønsker å slutte og at flere nyutdannede leger vil jobbe som fastlege, forklarer Klev til TV2.

Bestemor går viralt på Tik Tok

mest lest