Høyre klatrer enda høyere på fersk måling – Krisetall for regjeringspartiene

Avatar photo
Publisert 6. september 2022 | 19:06

Høyre når 32,4 prosent oppslutning på den ferske målingen, mens regjeringspartiene får katastrofale tall.

Norstats siste partimåling for Aftenposten og NRK viser at Høyre og FrP bare er 4 mandater unna flertall i Stortinget. Sammen med Venstres 9 mandater er det soleklart borgerlig flertall.

Ifølge Aftenposten viser bakgrunnstallene for målingen at Ap og Sp begge blør velgere til Høyre. I rene tall viser målingen at omtrent 88.000 tidligere Ap-velgere og 70.000 Sp-velgere nå beveger seg til Høyre, sammen med 72.000 tidligere FrP-velgere.

Også Rødt gjør det godt på målingen med sine 6,8 prosent, og er nå så vidt større enn Sp.

Resultatene fra Aftenposten og NRK’s måling.

Ifølge Aftenposten forklarer regjeringspartiene velgerflukten med strømpriser, stigende rente og den generelle kostnadsveksten som rammer Norge nå. En del av forklaringen er at dette er kriser de ikke kan betale seg ut av, ettersom det bare vil føre til at rentene øker ytterligere.

Sp-ordførere mener regjeringsdeltagelsen må revurderes

Aftenposten skriver at noen ordførere i Sp mener partiet nå må ta en ny vurdering om regjeringsdeltagelsen.

– Hvis regjeringssamarbeidet er så kostbart for Senterpartiet som det ser ut nå, bør vi ta en vurdering på det. Det håper jeg vi gjør før landsmøtet neste år, for det blir i så fall for tett på valget, sier Sp-ordfører i Lyngen, Dan Håvard Johnsen til TV2.

Det er ikke parlamentarisk nestleder Geir Pollestad enig i.

Les også: Hva ønsker hun å gjøre som Storbritannias nye statsminister?

– Vi hadde ligget betydelig høyere om vi var i opposisjon. Det er det ingen tvil om. Men strømregning til folk hadde også vært høyere. For oss er det ikke et alternativ å gå ut nå. Det strider mot kulturen i partiet å overlate ansvaret til andre fordi det blir vanskelig, sier han til Aftenposten.

Rødt frykter historisk høyrebølge

Bjørnar Moxnes (R) er fornøyd med oppslutning hans eget parti får på målingen, og tror det har en sammenheng med at velgerne forventer forandring. Likevel er han ikke bare fornøyd med målingen.

– Vi frykter en historisk høyrebølge, om både ett år og tre år, hvis ikke regjeringen gir folk den nye politikken som de vant valget på i fjor, sier Moxnes til Aftenposten.

Ber om umiddelbare grep for å forhindre atomulykke

mest lest