Torsdag ble planene om å etablere vindturbiner på Lundeheia i Drangedal skrinlagt etter en avgjørende avstemning i kommunestyret.
Med 12 mot 8 stemmer avviste flertallet videre utredning av prosjektet. Blant partiene som stemte mot var Ap, Høyre, Venstre og Frp.
Sp, MDG, KrF og SV stemte for.
Planene, fremmet av Fred. Olsen Renewables AS, Drangedal Kraft og Telemark Energi, innebar bygging av 57 vindturbiner på et område som dekker 32 kvadratkilometer.
Det tilsvarer halve Horten kommune.
Prosjektet hadde også potensiale til å gi betydelige økonomiske fordeler for både Drangedal og Nome kommuner.
Kommunestyret var tidligere oppfordret til å støtte prosjektet som en del av nasjonal innsats for å elektrifisere tungindustrien i Grenland, og dermed bidra til å redusere CO₂-utslipp. Til tross for dette, og de mulige utsiktene for økonomiske gevinster, var ikke flertallet av lokalpolitikerne overbevist.
– Slik fungerer lokaldemokratiet
Ordfører i Drangedal, Stina Sætre (Sp), uttrykker skuffelse over resultatet. Hun mener at beslutningen kan få store økonomiske konsekvenser for kommunen.
– Slik fungerer lokaldemokratiet. Det er flertallet som bestemmer, uttalte hun til NRK.
På spørsmål om dette markerer slutten for vindkraft i Drangedal, svarte Sætre at hun tviler på videre utvikling i denne perioden, men understreket at det kan skje endringer i fremtiden.
– Det kan skje mye i forhold til utvikling av vindkraft, sier hun.
Saken har vært omstridt, og lokale Arbeiderpartiet har vært tydelige motstandere av større vindkraftprosjekter, til tross for at partiet nasjonalt, ledet av energiminister Terje Aasland (Ap), har vært en pådriver for utviklingen av vindkraft.
Les også: BT vil ha mer vindkraft – de tenker feil
Sterk lokal motstand
Motstanden mot vindkraftprosjektet har vært tydelig blant lokalbefolkningen.
Enkelte innbyggere har til og med truet med å flytte dersom utbyggingen ble godkjent.
Renate Pedersen, som nylig flyttet til Drangedal med familien, er en av dem. Hun fryktet at vindkraftverkene ville ødelegge naturen. En natur som tross alt var blant hovedgrunnene til at de valgte å bosette seg i området.
Hvis vindturbinene blir utbygd, da har Renate planen klar.
– Da flytter vi, sa hun til NRK.
iNyheter har snakket med en grunneier i Drangedal, Rune Skretteberg. Han er på sin side oppgitt over hvordan diskusjonen har utartet seg.
– Slik de har fremlagt saken, skjønner jeg ikke at de i det hele tatt har giddet å bruke tid på dette.
Skretteberg mener det har blitt en følelsesladd og irrasjonelt diskusjon på grunn av hvordan saken har blitt fremlagt.
– Vi trenger mer strøm, men ikke for enhver pris. Politikerne som er for, prøver å plukke lavthengende frukt.
Han mener formannskapet burde fremmet saken med en pakke hvor man deler de positive fordelene fra vindkraften med innbyggerne og næringslivet.
– Saken slik den ble fremlagt, var fin for Drangedal kommune, men hva spiller det for noen rolle når de søler bort de pengene uansett? Når administrasjonen bruker det bort på egne fanesaker, uten at det drypper ned på den enkelte, der det burde monne?, spør Skretteberg.
– Jeg får ikke noe lavere nettleie eller lavere skatter og avgifter. Hadde de sagt at dette vil gi fordeler til den enkelte og næringslivet, at kommunen kan tiltrekke seg investeringer, at du som bor her eller driver bedrift i Drangedal, du får strømmen billigere – da hadde saken stilt seg annerledes.
– Men de har lagt frem saken helt feil. Det blir for mye følelser. Det blir irrasjonelt.
Rune Skretteberg mener man heller burde snakket om kjernekraft. I mellomtiden setter han opp egne solceller og batterier.