Statsbudsjettet 2023: Øker skattene med 46 milliarder

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 6. oktober 2022 | 10:28

Klokken 10 torsdag startet finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sin fremlegging av statsbudsjettet for 2023 i Stortinget.

– Verden ser ganske annerledes enn da vi satt og forhandlet på Hurdal, selv om kursen er fast. Putins krig har snudd verden på hodet, sier Vedum.

Regjeringen øker formuesskatten og vil ha mer skatt fra næringslivet.

Regjeringen kommer med flere skatteøkninger og kutt i budsjettet, men de kommer også med skattelette på 4,5 milliarder, for folk som tjener mindre enn 750.000 kroner i året, ifølge VG.

– Det er mange som har det krevende med å få endene til å møtes. Derfor tar regjeringen flere grep for å dempe levekostnadene for folk. Dette blir dekket inn gjennom at de med sterkest rygg bidrar mer. Denne regjeringen vil prioritere folk med lave og vanlige inntekter i hele Norge, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Ifølge Vedum vil en familie med to lønnsinntekter på 550 000 kroner betale om lag 7800 kroner mindre skatt i 2023.

Sykehusene får totalt en økning på 2,7 milliarder i årets budsjett, den største økningen siden 2016.

I årets statsbudsjett foreslår regjeringen å øke bevilningene til sykehus med 2000 millioner kroner til aktivitetsvekst. I tillegg foreslår de å øke grunnfinansieringen med 700 millioner.

– Vi må sikre vår felles helse helsetjeneste og øker derfor bevilningene og grunnfinansieringen til sykehusene. Det gir rom for å prioritere at ventetiden ikke øker. I tillegg må vi sikre beredskap og de fagområder som har størst utfordringer etter pandemien, som psykisk helse, sier helseministeren til Dagbladet.

Formuesskatten øker i form av økt sats og reduserte rabatter. Samtidig reduseres skatten for inntekter under 750.000 kroner.

Regjeringen legger frem en rekke skatte- og avgiftsendringer i forslaget til neste års statsbudsjett:

  • Skattene øker med 46 milliarder kroner totalt neste år.
  • Av dette, så er skatteøkningen på næringslivet på 41 milliarder korner.
  • Regjeringen foreslår å redusere skatten på inntekter under 750 000 kroner totalt med om lag 4,5 milliarder kroner.
  • Samtidig foreslår regjeringen å øke formuesskatten med 2,4 milliarder kroner totalt. Det gjelder for de 14 prosent med høyest formue.
  • Regjeringen innfører en ekstra arbeidsgiveravgift på 5 prosent for lønn over 750 000 kroner i budsjettet. Det vil gi 7,7 milliarder ekstra kroner fra næringslivet til å fylle statskassen.
  • Skatten på inntekter under 750.000 kroner reduseres med 4,5 milliarder kroner.
  • En ekstra arbeidsgiveravgift på 5 prosent for lønnsinntekter over 750.000 kroner innføres.
  • Regjeringen innfører merverdiavgift for elbiler som har en kjøpepris over 500.000 kroner. Da anslår at dette vil hente inn 1,2 milliarder kroner i året.
  • Den foreslår også å halvvere kvoten på tobakksvarer som kan tas med inn i landet som reisegods. De anslår at dette grepet vil utgjøre 800 millioner kroner i statsbudsjettet.

Forsker advarer: – Det kan se pinlig ut for Norge

mest lest