Frykter politiflukt

Avatar photo
Publisert 6. oktober 2023 | 21:18

Leder av Justiskomiteen, Per-Willy Amundsen (FrP), frykter at mange politiansatte kommer til å slutte i jobben som følge av budsjettkrisen i politiet.

Politibudsjettene har vært så stramme at politidistriktene kan måtte kutte over 500 stillinger, dersom distriktene ikke får mer penger å rutte med. Det skriver PolitiForum.

I dag ble revidert nasjonalbudsjett lagt frem, og her kommer det frem at politiet styrkes. Totalt blir politibudsjettet styrket med 550 millioner kroner.

Det er ikke godt nok, mener Fremskrittspartiet.

– Ressurskrisen forsvinner ikke med statsbudsjettet for 2024. Politiet må fortsette å henlegge saker med kjent gjerningsmann, samtidig som presset mot de som står i jobben stadig blir tøffere, sier Amundsen.

Han frykter at mange politiansatte kommer til å slutte i jobben.

– Vi vet at seks av ti politiansatte allerede vurderer å forlate jobben. Faren er nå at vi ser samme utvikling som vi så i Sverige før kriminaliteten eksploderte i vårt naboland.

Han referer til det at stadig flere svenske politifolk sier opp. Nå er det dobbelt så mange sammenlignet med for fem år siden. I svensk presse skrives det om «poliskrisen» og ressurssituasjonen er prekær, ifølge politifolk selv.

Les også: Regjeringen vil halvere antallet kvoteflyktninger

– Dette er ikke en gang et budsjett som kan hente tilbake de 364 politifolkene som har sluttet det siste året, ytterligere flere hundre kommer til å forsvinne før årsskiftet. Budsjettet signaliserer en svært negativ utvikling for norsk politikraft der politiet ikke vil være i stand til å løse sitt samfunnsoppdrag, sier Amundsen.

– Politibudsjettet er nok en gang et trist skue for alle som håpet regjeringen endelig forstod alvoret, dette er ikke et budsjett som bremser utviklingen mot svenske tilstander i Norge, sier justiskomitelederen.

mest lest