Partiet Alliansen fratas retten til å motta statlige tilskudd – mister millionbeløp

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 6. oktober 2023 | 11:11

Partilovnemda mener Alliansen ikke oppfyller kravene i loven under henvisning til at partier etter deres oppfatning er «drevet av én person som benytter tilskudd etter partiloven til å finansiere virksomhet som han selv initierer og driver.»

Denne personen er etter deres mening partileder, Hans Jørgen Lysglimt Johansen.

Alliansen – Alternativ for Norge fikk 2489 stemmer ved stortingsvalget i 2021 og 2700 stemmer i lokalvalget i 2023. For stortingsvalget er statsstøtten ca 100 kr per stemme per år. Det vi si ca 400 kr over fire år. For lokalvalg er det omtrent halvparten det vis 200 kr.

De er registrert i partiregisteret og har lovlig stilt til valg siden 2017.

I sitt vedtak om avslag skriver Partilovnemda at:

«Registrerte politiske partier og partiledd har plikt til å innberette sin økonomi i foregående regnskapsår til Statistisk Sentralbyrå (SSB) innen 1. juni (partiloven 17. juni 2005 nr. 102 § 18 andre ledd). Innberetningen skal «undertegnes av partiets eller partileddets leder og minst ett styremedlem» (partiloven § 21 andre ledd). Elektronisk innberetning gjennom Altinn krever to signaturer, som altså må være påført av lederen og ett styremedlem.»

Stridens kjerne er at Alliansen ikke har meldt inn vedkommen som underskrev sammen med Lysglimt Johansen i Brønnøysundregistrene som styremedlem. Dette mener Partilovnemda dermed gjør dokumentasjonen ufullstendig. De godtar ikke at Alliansen i ettertid har innmeldt vedkommende som styremedlem etter et ekstraordinært årsmøte 10. juli.

 Men nemda reagerer på flere forhold ved Alliansens fremgangsmåte:

«Realiteten i Alliansen – Alternativ for Norge synes å være at det er partilederen alene som har utarbeidet økonomirapporten, mens kravet om en signatur nummer 2 er ivaretatt av en person som han selv har utpekt for formålet. Den «ekstraordinære generalforsamlingen» 10. juli 2023 fremtrer uttrykkelig som et forsøk på etterfølgende reparasjon av mangelen på et styre med minst to medlemmer, slik loven forutsetter,» skriver de.

Videre:

«Lysglimt Johansens beskrivelse av seg selv som den som avgjør hvem som til enhver tid «er» styremedlem i partiet, og utsagnet om at «styrets medlemmer og styret og hvem som signerer er de som partiets utøvende organ til enhver tid SIER at er» styremedlemmer, stemmer med de vedtektene som er innsendt til Partiregisteret. Vedtektene gir blant annet beskjed om at «Partiets utøvende organ er partiets styreformann alene» (§ 3), at søknader om medlemskap eller støttemedlemskap i partiet «blir behandlet av Partileder før det eventuelt blir innvilget» og at partilederen «når som helst kan stryke og ekskludere medlemmer og støttemedlemmer» (§ 4), at «kun de som er utpekt av partileder er valgbare til tillitsverv i foreningen» (§ 5), at partilederen velger årsmøtets møteleder, som har dobbeltstemme (§ 9), og at «Styreformann er Partileder», «styremedlemmer utses av Partilederen», «ny Partileder utses av Partilederen» og «Partilederens stemme [teller] dobbelt» i tilfelle stemmelikhet (§ 12 om «styret»).»

Konklusjonen deres er som følger:

«På denne bakgrunn kan ikke Partilovnemnda se at «Alliansen – Alternativ for Norge» oppfyller minstekravene for rett til statlig tilskudd etter partiloven. Tross sin status som registrert politisk parti fremtrer den snarere som drevet av én person som benytter tilskudd etter partiloven til å finansiere virksomhet som han selv initierer og driver.»

Søknad om tilskudd avslås.

Lysglimt Johansen reagerer sterkt på det som har skjedd.

«Dette er en skandale, og åpenbart noe som kommer som et signal mot nettopp Alliansen – Alternativ for Norge. De gjør alt de kan av sanksjoner for å stoppe oss,» skriver han i en epost til iNyheter.

Han kaller det videre et «demokratisk overgrep» og en «hån mot alle som faktisk har stemt på Alliansen.»

Han varsler at Alliansen kommer til å «klage på dette vedtaket, både til Partilovnemnda og til Departementet og til Partiregisteret. Og vi kommer til å ta vedtaket til Domstolene,» skriver han.

– Vi kan ikke ha det slik at et parti blir godkjent registrert godkjent i Partiregisteret men så at Partilovnemnda mener dette ikke er tilstrekkelig.

Lysglimt Johansen anslår at om vedtaket blir stående vil det innebære et tap på om lag 1 million kroner over de kommende fire år.

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

mest lest