Tomm Kristiansen er død

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 6. november 2022 | 16:59

Den mangeårige journalisten har gått bort. Det opplyser familien til NRK.

Kristiansen ble 72 år gammel. Han etterlater seg en kone og to voksne barn.

Journalisten og forfatteren var NRKs Afrika-korrespondent. Først i Zimbabwe, og deretter i Sør-Afrika.

– Du blir grepet av det kontinentet. Når du kommer dit så ser du alt det du gjerne skulle sett hjemme: Du ser åpenheten, vennligheten, sjenerøsiteten, samholdet, og fellesskapet. Alt dette savner du med en gang du har forlatt kontinentet, forklarte han på Lørdagsrevyen i 2013.

I tillegg til sin jobb som korrespondent for statskanalen var Kristiansen i løpet av sin karriere også utenriksredaktør i NRK, samt informasjonssjef i Storebrand og kommunikasjonsrådgiver til Sør-Sudans president Salva Kiir Mayardit.

Han var også en vel publisert forfatter, med blant annet bøker som bestselgeren Mor Afrika, som han vant Brageprisen for i 1994. Kristiansen har også mottatt Den store journalistprisen og Kringkastingssjefens språkpris. I tillegg har han vært podcastvert på sin egen «Tomms afrikanske fortellinger», og programleder for Dagsnytt 18.

Etter nesten 40 år hos NRK, gikk han i 2020 av med pensjon.

Men Tomm Kristiansen var aktiv til sine siste dager.

For bare to uker siden publiserte den tidligere korrespondenten boken Afrika på 200 sider. Bare noen dager før dette fortalte han om ørkenblues og Mandela-låter i BluesAsylet på NRK P2.

– Det som er utrolig trist er at Tomm ikke var ferdig. Han hadde mer å fortelle og mer han skulle ha sagt. Det får vi ikke nå. Men det vi har, er alt han har gitt av historier og forståelse gjennom årene. Det at han ga ut en bok rett før han døde, er ganske talende for produktiviteten hans og ønsket om å fortelle, sier utenriksredaktør og tidligere kollega Sigurd Falkenberg Mikkelsen til NRK.

Nå kjøper vi ikke bensinbiler lenger

 

mest lest