Bakehuset dropper «jødekake»

Avatar photo
Publisert 6. november 2023 | 23:27

I over 100 år har det blitt laget jødekaker på vestlandet. Nå har bakeriet Bakehuset endret navnet på baksten.

Markedsdirektør i Bakehuset, Gry Merete Thomsen, sier til NRK at produktet som før ble kalt jødekaker nå heter smørbrødkjeks hos de.

– Vi synes det gir en god beskrivelse av et ellers tradisjonsrikt produkt i Rogaland. Navnet ble endret i år, skriver Thomsen.

Rabbiner Joav Melchior i Det mosaiske trossamfund mener en debatt rundt jødekaker kan være viktig.

– Personlig blir jeg ikke fornærmet av navnet jødekake, hvis det finnes bevis på at det stammer fra jødisk kultur. Men debatten er viktig. Den viser at man prøver å ta hensyn og ikke vil tråkke på noen, sier Melchior til NRK.

Rett og viktig at folk vet hvor baksten kommer fra

Hos Tonstad bakeri i Sirdal har de baket jødekaker siden 1970-tallet. Butikksjef Dagny Irene Tonstad-Torsteinbø sier til NRK at kundene hennes har spurt hvorfor baksten heter jødekake, og om de har noen tilknytning til det jødiske folket eller jødisk historie.

Butikksjefen har prøvd å undersøke hvor navnet jødekake kommer fra. Hun mener det er rett og viktig at folk vet at det er en jødisk oppskrift.

Liv London, som har skrevet kokeboken «Jødisk mat på norske fat», mener at opprinnelsen til jødekakene er at sefardiske jøder hadde kaken med seg for 500 år siden, først til Danmark, deretter til Norge.

Tonstad-Torsteinbø sier hun har fått besøk av folk med jødisk bakgrunn på bakeriet som har kjøpt jødekakene. Hun har aldri opplevd at noen har blitt krenket av navnet.

Skjuler jødisk historie

Hatem Ben Mansour, daglig leder i Antirasistisk Senter, sier til NRK at han kjenner til jødekaka, og at han ikke har hørt om negative reaksjoner på navnet.

– Dersom kakene har jødisk opprinnelse, så er det jo veldig rart om man ikke skal fortsette å bruke navnet. Da skjuler man jo jødisk historie på Vestlandet.

Det er rabbiner Melchior enig i.

– Hvis jødekaker er en beskrivelse av en jødisk rett som har blitt en del av norsk kultur, så er det godt å bevare det, sier han til NRK.

mest lest