Israel prøver å få Egypt til å motta store mengder palestinere fra Gaza

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 6. november 2023 | 13:57

Det er ikke offisiell politikk, men diplomater bekrefter at Israel har prøvd å få Egypt til å bosette folk fra Gaza mens den militære operasjonen pågår. Egypt nekter.

Egypt styrte Gaza frem til seksdagers-krigen i 1967. Da overtok Israel. I 2005 trakk de ut styrkene og overlot området til de palestinske selvstyremyndighetene. Året etter vant Hamas valget og kastet Fatah-folkenen ut.

Israel har i det stille forsøkt å bygge internasjonal støtte de siste ukene for overføringen av flere hundre tusen sivile fra Gaza til Egypt under krigen på territoriet, ifølge flere utenlandske diplomater som New York Times har snakket med.

Israelske ledere og diplomater har privat foreslått ideen til flere utenlandske regjeringer, og utformet den som et humanitært initiativ som vil tillate sivile midlertidig å unnslippe farene i Gaza for flyktningleirer i Sinai-ørkenen, rett over grensen til nabolandet Egypt.

Forslaget ble avvist av de fleste av Israels samtalepartnere – som inkluderer USA og Storbritannia – på grunn av risikoen for at en slik masseflytting kan bli permanent. Disse landene frykter at en slik utvikling kan destabilisere Egypt og stenge et betydelig antall palestinere ute av hjemlandet, ifølge diplomatene.

Les også: Antisemittismens anatomi og utbredelse – også i Norge

Ideen har også blitt bestemt avvist av palestinere, som frykter at Israel bruker krigen – som startet 7. oktober etter at terrorister fra Gaza raidet Israel og drepte rundt 1400 mennesker – til å fortrenge de mer enn to millioner menneskene som bor i Gaza permanent.

Mer enn 700 000 palestinere enten flyktet eller ble utvist fra sine hjem i det som nå er Israel under krigen rundt opprettelsen av staten i 1948. Mange av deres etterkommere advarer nå om at den nåværende krigen vil ende med en lignende «nakba», eller katastrofe, som migrasjonen i 1948 er kjent på arabisk.

Dager etter terrorangrepet 7. oktober av Hamas ba det israelske militæret alle innbyggere i Nord-Gaza – omtrent halvparten av hele befolkningen i territoriet – om å evakuere til det sørlige Gaza mens de forberedte seg på en bakkeinvasjon. Men Israel foreslo ikke offentlig at palestinere krysser den egyptiske grensen, som stort sett har vært forseglet siden krigen startet.

Egypt har totalt avvist ideen.

«Egypt har bekreftet og gjentatt sin fullstendige avvisning av tvangsflyttingen av palestinere og deres utvandring til egyptiske landområder i Sinai, siden dette ikke er annet enn en endelig likvidering av den palestinske saken,» sa El-Sisi i en tale i oktober

Noen av Netanyahus politiske allierte har imidlertid offentlig støttet ideen om midlertidig å flytte et stort antall folk fra Gaza til Egypt så vel som til andre land i regionen og i Vesten.

Danny Danon, fra Netanyahus Likud-parti og en tidligere israelsk ambassadør i FN, sa at han støttet evakuering av sivile fra Gaza for å gi Israel mer rom til å manøvrere under sin bakkeinvasjon av Gaza, og for å flytte sivile ut av fare.

«Vi prøver å senke nivået av tap for troppene våre og for de sivile,» sa Danon i et telefonintervju. «Vi forventer at ikke bare egypterne, men hele det internasjonale samfunnet gjør en genuin innsats for å støtte og akseptere innbyggerne i Gaza.»

Ifølge New York Times frykter Egypt at en plutselig immigrasjonen av palestinere kan forstyrre Nord-Sinai, der det egyptiske militæret har kjempet for å begrense et islamistisk opprør, eller at det kan føre til at noen palestinere starter angrep fra Sinai og inn i Israel, som deretter kan trekke Egypt i konflikt med Israel, skriver New York Times.

Imens har en statssekretær i Israel blitt suspendert etter en uttalelse der han ikke utelukket å detonere en atombombe over Gaza.

Amihai Eliyahu ble stilt et spørsmål i et israelsk radiointervju om atomvåpen var en mulighet i krigen mot Hamas.

– Det er én mulighet, svarte Eliyahu i intervjuet med radiokanalen Kol BaRama.

Netanyahu og forsvarsminister Yoav Gallant har tatt sterk avstand fra uttalelsen.

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

mest lest