Politiet advarer mot ny svindelmetode: Rammer særlig eldre

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 6. desember 2023 | 15:21

Politiet advarer mot det de opplever er en ny type bedrageri.

De kriminelle ringer og utgir seg for å være fra politiet. Deretter møter de opp fysisk utenfor boligen for å hente ut BankID, bankkort og telefon.

– Politiet vil aldri be om din BankID, verken over telefon eller ved oppmøte, sier Christina T. Rooth, politiinspektør/næringslivskontakt ved Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Politiet sier at det er mange som blir forsøkt svindlet ved at kriminelle utgir seg for å være politi, og som forsøker å lure offeret ved å si at de har blitt svindlet.

Nærmere beskrivelse:

1) Offeret blir oppringt av noen som utgir seg for å være fra politiet eller Økokrim, ofte med beskjed om at offeret holder på å bli svindlet ved for eksempel at noen har tatt opp lån i offerets navn.

2) De som sier de er fra politiet setter så over telefonen til en annen kriminell som utgir seg å være fra banken og som så skal hjelpe.

3) Offeret blir bedt om å oppgi BankID kode og passord, og ofte med beskjed om å flytte pengene over på en sikker konto.

4) Ved hjelp av BankID-informasjon som blir oppgitt kommer svindlerne seg inn i nettbanken.

5) Politiet registrerer nå også en ny tilnærming der hvor svindlerne ser det er mer penger å hente, eller at kontotappingen stopper i første omgang, kommer de hjem til offeret og stjeler BankID kodebrikke, bankkort, telefon, osv.

– Politiet har igangsatt etterforskning av flere slike saker i Oslo. Det er særlig eldre damer som er utsatt, sier hun.

Politiet har også laget er video om teelfonsvindelen.

mest lest