Gikk uten hijab: Sinne i Iran etter at kvinne ble lenket til seng og straffet med 74 piskeslag

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 7. januar 2024 | 09:10

En iransk domstol har dømt den kurdiske aktivisten Roya Heshmati (33) til 74 piskeslag. Dommen er også gjennomført, bekrefter hun selv på Facebook.

Den iranske domstolen har bekreftet piskingene. De ble utført i henhold til loven, har det stått på nettstedet Mizan, som er den offisielle kommunikasjonskanalen for domstolene i landet, skriver nyhetsbyrået DPA.

På sosiale medier har piskingene blitt møtt med sinne. En beskrivelse hun selv ga av hendelsen er også spredt.

Roya Heshmati ble varetektsfengslet i april etter at hun la ut et bilde av seg selv på sosiale medier der hun ikke hadde på seg et skjerf.

Etter dette ble det tatt ut en rekke siktelser mot henne.

Roya Heshmati ble også dømt til 13 års fengselsstraff med hell, sier hennes advokat Masiar Tatati. Den dommen er opphevet etter en anke, men dommen om pisking som straff for moralsk forbrytelse ble imidlertid ikke fjernet.

Heshmati beskrev dommen sin i et innlegg på Facebook tilbake i oktober. Det innlegget er ikke lenger offentlig tilgjengelig.

For noen dager siden skrev Roya Heshmati at hun hadde møtt opp for myndighetene sammen med sin advokat etter at hun var innkalt.

Hun beskriver stedet hvor piskingene ble utført som et «middelaldersk torturkammer». Hun ble lenket på armer og ben til en seng og pisket fra skuldrene og ned til lårene.

I september 2022 utløste dødsfallet til den iranske kvinnen Mahsa Amini masseprotester i landet.

22 år gamle Mahsa Amini døde 16. september 2022. Hun mistet bevisstheten i det iranske moralpolitiets varetekt og lå i koma i tre dager før hennes død. Hun var blitt arrestert fordi hijaben, ifølge iranske myndigheter, ikke dekket håret godt nok.

Moralpolitiet har fått skylden for hennes død.

mest lest