Farevarsel for deler av Vestlandet – sterk storm og orkan

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. februar 2023 | 12:00

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel for deler av Vestlandet, som gjelder fra onsdag formiddag til tidlig natt til torsdag.

Enkelte lokale stedet ventes det vindkast på opp til 30 meter i sekundet. På kysten ventes vindkast opp til 35 meter i sekundet, og opp i orkan styrke ved Stad.

– Hele kysten av Norge, fra Nordfjord og nordover, får det veldig vindfullt. Langs kysten fra Nordfjord til Nordkapp er det ventet vind av storm styrke fra sørvest, sier vakthavende meteorolog Olav Erikstad hos StormGeo til TV 2.

– I Lofoten og Vesterålen, og sannsynligvis Sør-Troms også, regner vi med at vinden kommer opp i sterk storm. Det er ganske sjelden vi varsler det. Det er uvanlig kraftig, legger han til.

Det ventes også uvanlig høye bølger.

– I havområdene langs Trøndelag og Nordland venter vi opp i tolv meter høye bølger i gjennomsnitt. Det betyr at de høyeste bølgene ventes å ligge på 17-18 meter. Men det er i havet, ikke på kysten, sier Erikstad.

Langs kysten regner han med bølger på 6-7 meter i gjennomsnitt, med 8-9 meters høyde på de mest utsatte kyststedene.

Flere kjøretøy er blåst av veien i Finnmark og Nordland. Sterk vind og store nedbørsmengder stenger fem fergesamband og flere bussruter.

To personbiler og to trailere har blåst av veien på E6 ved Karlebotn i Nesseby ved Varangerbotn, ifølge politiet i Finnmark. Ingen personer skal være skadd i hendelsen.

Flere russiske fiskebåter har søkt ly i fjordene i Troms.

– På grunn av det dårlige være har flere fiskefartøy, inkludert russiske, søkt og fått tillatelse til å ligge i le for det dårlige været, sier Jonny Karlsen, talsperson for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til NRK.

Både i Nordland og lenger sør i Troms skal det regne kraftig.

Det er meldt om vindkast mellom 27 og 33 meter per sekund i Troms og Vest-Finnmark. Meteorologene har sendt ut gult farevarsel.

Veitrafikksentralen melder om sterk sidevind på E6 over Saltfjellet.

Røseth mener Ukraina tar korrupsjon på alvor: – Ingen indikasjoner på at bistand har blitt offer for korrupsjon

mest lest