Røseth mener Ukraina tar korrupsjon på alvor: – Ingen indikasjoner på at bistand har blitt offer for korrupsjon

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. februar 2023 | 02:39

Ukraina tar korrupsjon på alvor, mener forsker og ekspert innen etterretning, Tom Røseth.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gikk til valg på å rydde opp i korrupsjon, men tre år inn i presidentperioden kommer det stadig nye avsløringer om korrupsjon.

På søndag ble også den ukrainske forsvarsministeren Oleksij Reznikov erstattet, og flyttes over til en annen ministerjobb. Reznikov nå settes til rollen som minister for strategiske industrier.

Zelenskyjs parti forklarer utskiftningen med at tid og omstendigheter krever styrking og omgruppering.

– Når det kommer slike forklaringer, er det ofte noe bak. Det virker sannsynlig for meg at utskiftningen er i sammenheng med korrupsjonsskandalene, sier hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth til TV 2.

Tom Røseth viser til ukrainske mediers avsløring i januar, om at Forsvarsdepartementet skal ha jukset med prisene på innkjøp av mat til soldater.

Etter avsløringene gikk viseforsvarsminister Viacheslav Shapovalov umiddelbart av, da anklager om å ha stjålet penger fra matbudsjettet til ukrainske soldater ble rettet direkte mot ham.

– Det er tydelig at Zelenskyj er på ryddeoppdrag, og vil vise Vesten at han tar korrupsjon på alvor. Han vet også at Russland vil bruke avsløringene om korrupsjon som enda et ledd i sin propaganda for krigen, sier Røseth.

Forsvarsministeren er ikke den eneste Zelenskyj har byttet ut den siste tiden.

Nestsjef på presidentens kontor, Kyrylo Tymoshenko, leverte sin oppsigelse etter massiv kritikk for å ha levd et liv i luksus.

Les også: Korrupsjonsraid blant høytstående ukrainske ledere: – Svindel på millioner av dollar

Tross for alle avsløringene, tror Røseth at det er mindre korrupsjon i Ukraina nå enn før Russlands invasjon:

– Jeg tror krigen skjerper korrupsjon fordi det nå er fokus på at krigen er så viktig at det å ta midler til personlig vinning, vil være svært ødeleggende for lederskapet i Ukraina og internasjonal støtte.

Han mener korrupsjon er et kulturelt, systematisert problem i Ukraina og alle tidligere Sovjetland.

– Min erfaring med våre samarbeidspartnere, er at det er bedre nå enn det var for ti år siden. Jeg er ikke bekymret for om pengene fra Vestlige land blir anvendt på riktig måte i Ukraina, sier Røseth.

Røseth mener Zelenskyj klarer seg bra, og han påpeker at du kan ikke endre et land som har en systematisert kultur for korrupsjon på én presidentperiode.

– Det er ingen mistanker mot Zelenskyj. Han har fortsatt stor troverdighet. Krig gjør det vanskelig å drive ordinær politikk, men som president fortsetter han likevel å ta grep mot korrupsjon, konstaterer Tom Røseth.

Nå kommer korrupsjonen til overflaten i Ukraina. Flere topper avsatt eller trekker seg

mest lest