Over hundre etterskjelv i Tyrkia: Opp mot 20 000 kan være omkommet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. februar 2023 | 07:21

Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at opp mot 20 000 kan være omkommet etter jordskjelvene i Tyrkia og Syria.

– Vi ser dessverre alltid det samme med jordskjelv. De innledende meldinger om antall døde og skadde, stiger ganske markant i den påfølgende uka, sier Catherine Smallwood, ledende katastrofeofficer i Europa for WHO til AFP.

Så langt er det registrert 4365 døde etter skjelvet. I Tyrkia er 2921 registrert omkommet og 15.834 er skadet, melder Reuters.

Til sammen er 4748 bygninger rast i Tyrkia, sier visepresident Fuat Otkay. Han opplyser også at 7840 mennesker er reddet ut av sammenraste bygninger.

I Syria er antall døde oppe i 1444.

Det første jordskjelvet rammet natt til mandag, med en styrke på 7,8. Skjelvet rammet hardest sørøst i Tyrkia og nordvest i Syria, men det kunne kjennes så langt unna som i Kairo, over 1000 kilometer unna.

Omtrent 200 etterskjelv har vært registrert siden jordskjelvet, ifølge nature. 100 etterskjelv målte mer enn 4.0 på Richter skala, og ett etterskjelv som kom omtrent ni timer senere målte 7,5 på Richers skala.

President Recep Tayyip Erdogan kaller jordskjelvet den verste katastrofen i Tyrkia siden 1939.

Flere steder i de rammede områdene har folk trukket ned fra de øverste etasjene. Frykten for nye skjelv gjør at de som bor høyt oppe, har trukket ned i første etasje.

Til tross for minusgrader og snø har mange tilbrakt natten utendørs i frykt for nye skjelv.

Lurås #7 med Basim Ghozlan – Islam, profeten Muhammed, sannhet, budskapet, vold og nåde, muslimer vs. jødene, djinn, politisk genialitet, Mekka, Medina

mest lest