Mobiltelefonene skal ut av klasserommet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. februar 2024 | 07:08

Hverken elever i grunnskolen eller videregående skole tillates å ha mobiltelefonen i klasserommet. På både barneskolen og ungdomsskolen er det heller ikke tillatt å bruke mobilen i friminuttene.

Det kommer frem onsdag i en ny nasjonal anbefaling fra Utdanningsdirektoratet og regjeringen.

Anbefalingen gjelder hele landet.

– Jeg er helt enig i direktoratets anbefaling. Mobiltelefonen har ingen naturlig plass i norsk skolehverdag. Jeg er trygg på at norske kommuner og fylkeskommuner følger nasjonale faglige anbefalinger, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun.

Det var kunnskapsministeren som kort tid etter hun tiltrådte som statsråd, ba direktoratet om å utarbeide en anbefaling og veiledning om hvordan skolene kan regulere elevenes mobilbruk.

Anbefalingen og veiledningen skal bistå kommunene, fylkeskommunene og skolene i utformingen av regler for sine elever. Mobilreglene vil være en integrert del av det lokale ordensreglementet, som fastsettes gjennom lokal forskrift.

– Selv om flere skoler allerede er blitt mobilfrie, er det mange rektorer, lærere og foreldre som har ønsket seg tydeligere forventninger og hjelp til å regulere mobilbruk i skolen. Nå har de fått tydelige anbefalinger og klar veiledning til å fatte vedtak om mobilfrie skoler, sier Nordtun.

Resultatene fra PISA, PIRLS og Elevundersøkelsen indikerer at mange skoler sliter med elevenes læringsresultater, lesing, konsentrasjon i klasserommet og synkende motivasjon.

– Forskningen viser at tilgang på mobiler for mange fører til dårligere konsentrasjon og læring, og bidrar til dårligere skolemiljø. For mange piler peker i feil retning i skolen. Mobiltelefonen må ta sin del av skylden for den negative utviklingen i elevenes læringsresultater, men er bare ett av flere grep som må gjøres i norsk skole, sier Nordtun.

mest lest