Kina sprer teorien om at Norge skal bistått USA om å sprenge Nord Stream: – Vi fortsetter å være naive

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. mars 2023 | 03:14

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson reagerer sterkt på regjeringens svar på teorier om sabotasjen mot gassrørledningen i Nordsjøen.

– Vi fortsetter å være naive. Nå må vi ha lært av feilene vi gjorde med Putin, sier MDG-nestoren til Dagbladet.

Det er den tidligere anerkjente gravejournalisten Seymour Hersh, som står bak påstandene om at eksplosjonen var en CIA-aksjon.

Hersh har selv stilt opp på statlig kinesisk TV og fortalt om den påståtte norske medvirkningen.

– Disse påstandene er falske. Vi oppfordrer alle til å være kildekritiske og ikke bidra til spredning av falsk informasjon. Informasjonskrigen er en del av Russlands krigføring mot Ukraina, svarte Utenriksdepartementet Dagbladet om saken.

Les også: Hans Rustad og Pål Steigan tror på Seymour Hersh: – Svært troverdig. Mange brikker faller på plass (+)

Rasmus Hansson, (MDG). Foto: Creative Commons.

Rasmus Hansson reagerer sterkt på måten UD svarer.

– Regjeringen må nå ta konsekvensene av det de selv konstaterer. At sånne utspill fra Russland, som Kina sprer, er en del av krigen mot Ukraina og arbeidet for å svekke Norge og Europa. Og det må vi møte mye tydeligere enn sånne forsiktige kommentarer fra tjenestemenn langt nede i UD. Dette må regjeringen kommentere, sier Hansson til Dagbladet.

Han mener Huitfeldt må komme på banen.

– Utenriksministeren eller statsministeren må påpeke for det første at påstanden er falsk, for det andre at Norge ikke godtar at Kina sprer falske påstander om Norges aktiviteter. Og for det tredje at Norge ser dette som nok et eksempel på at Kina støtter Russland overgrep i Ukraina, og det godtar ikke Norge.

Hansson mener regjeringen bør gi beskjed til Kina at det vil få negative konsekvenser for Norges relasjon hvis de fortsetter med det han mener er falsk informasjon.

– Norge må være villige til å utfordre forholdet til Kina, når Kina systematisk driver med målrettet desinformasjonskampanjer, i tillegg til de politiske overgrepene og provokasjonene Kina begår i mange andre sammenhenger, avslutter Hansson.

Statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap), forteller til Dagbladet at Norge har tatt saken opp med kinesiske myndigheter.

– Norge har tatt opp med Kina både støtte til det russiske narrativet om krigen i Ukraina og kinesisk spredning av russisk desinformasjon. Påstanden om norsk delansvar for angrepet på gassrørledningen Nord Stream er falsk. Vi reagerer på Russlands og andre lands spredning av slike usannheter, sier Petersson.

Statsskeretæren er kritisk til hvordan Hansson tar saken opp, og mener det risikerer å gi usannheter mer oppmerksomhet.

Mener Hershs historie om Nord Stream ikke holder vann – og peker på Ukraina og Polen som sannsynlige «gjerningsmenn» (+)

mest lest