Etterretning: Russland kan kjempe mot Ukraina «med tilsvarende intensitet» i opptil to år

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. mars 2024 | 12:01

Høye oljepriser, investeringer i militærindustrien og omgåelse av sanksjoner gir Russland tilstrekkelige ressurser til å fortsette krigen mot Ukraina med tilsvarende intensitet i opptil to år.

Det hevder en fersk rapport fra litauisk etterretning.

Den russiske invasjonen, som nylig gikk inn i sitt tredje år, viser ingen tegn til å avta ettersom Moskvas tropper øker presset langs fronten.

«Russland har økonomiske, menneskelige, materielle og tekniske ressurser til å fortsette krigen med tilnærmet samme intensitet i det minste på kort sikt,» står det rapporten som er utarbeidet av spionasjeavdelingen til Statens sikkerhetsdepartement (VSD) og militærets etterretningstjeneste for forsvar og sikkerhet.

I rapporten blir det tydeliggjort at perioden «kort sikt» refererer til tidsrommet fra seks måneder til to år.

I rapporten blir det også vurdert at Russland forbereder seg på en langvarig konfrontasjon med NATO, også i Østersjøregionen.

Aggresjon mot Ukraina leder nå Russlands utenrikspolitikk mens Kreml søker å stoppe støtten til Kyiv gjennom utpressing og trusler, sto det i det korte sammendraget.

Moskva fortsetter også å utvide sitt nettverk av selskaper for å hjelpe landet med å unngå vestlige sanksjoner, og søker etter mellommenn for å sikre utstyr som trengs til krigen.

Ukraina befinner seg i en stadig mer skjør situasjon, særlig på grunn av forsinkelser i amerikansk støtte, skriver Kyiv Independent.

mest lest