Hvordan kjøpe kryptovaluta som nybegynner?

Publisert 7. mars 2024 | 08:47

Kryptomarkedet stiger i rekordfart og nærmer seg nye bull-rekorder fra 2021. Det siste døgnet har Ethereum og Polygon steget med henholdsvis 30 og 25 prosent hver.

Økt mediedekning og fokus vil føre til en jevn tilstrøm av nye investorer som vil prøve seg i markedet.

#1. Hvilken krypto skal du handle?

Dette er et steg som ofte overses. Store forskjeller eksisterer mellom kryptobørser og meglerhus når det kommer til antallet kryptopar som tilbys for handel. 

Bestem derfor hvilke krypto du vil kjøpe først og bruk det som en referanse når du velger hvor du åpner konto.

#2. Lag ny konto

Lag en ny konto for å kjøpe kryptovaluta. Velg mellom å bruke et internasjonalt meglerhus eller en norsk markedsplass spesialisert på kryptohandel.

Hovedforskjellene er:

  • Utvalget.  For norske selskaper som utelukkende opererer i Norge er det gjerne 10-15 kryptopar å velge mellom. Internasjonale meglere har alt fra 40 – 60 kryptopar. 
  • Verifiseringen. Noen steder kan du verifisere deg med bankID, Vipps eller en kombinasjon. Andre krever kopier av førerkort og en faktura som beviser bostedsadressen.
  • Ekstrafunksjoner: Meglerhus lar deg gå både short og long, samtidig som de tilbyr giring 2:1. Det tilbys ikke hos norske børser.
  • Eierskap: Noen meglere tilbyr utelukkende derivater som ikke gir direkte eierskap. I Norge får du kjøpt krypto på vanlig måte som du kan eie over flere år.

Registrer ny konto og følg instruksjonene nøye og send inn påkrevd informasjon.

Les mer om å handle kryptovaluta via de ulike tjenestene på https://kryptografen.no/kjope-kryptovaluta/. Her finner du også bilder med illustrasjoner for de ulike stegene.

#3. Svar på spørsmål om egen økonomi og erfaring

Det er ikke bare identiteten din som må verifiseres. Kryptobørser og meglere må i tillegg spørre om flere ting relatert til bakgrunnen din. Nye kunder må svare på spørsmål som:

  • Hvor mye de tjener hvert år.
  • Hvilken erfaring de har med å kjøpe kryptovaluta (eller andre instrumenter).
  • Hvorvidt de er i slekt med noen som er ansatt hos norske meglerhus. Har likhetstrekk med den ordningen som journalister nå underlegges, der hensikten er å avdekke interessekonflikter, ifølge journalisten.no.
  • Forståelse for risikoen som følger med slike investeringer.

Målsetningen med spørsmålene er to ting: Å sjekke at nye kunder forstår at det er risiko forbundet med handlene og å motvirke hvitvasking av penger.

#4. Sett inn penger du vil handle for

Velg innskuddsmetoden, altså hvordan du vil sette inn penger for å kjøpe kryptovaluta. Her har du gjerne flere valg:

  • Kredittkort som Visa og MasterCard
  • Debetkort, inkludert BankAxept
  • ApplePay
  • PayPal
  • GooglePay
  • Bankoverføring
  • Neteller

Et viktig tips er å unngå bruk av kredittkort, Vipps eller lignende som finansieringsmetode. Velg heller en ordinær bankoverføring da det er gratis i de fleste tilfeller.

Kjøp av kryptovaluta med kredittkort (eller annen form for gjeld) er uansett ikke et godt valg. Renten på instrumentene er gjerne opptil 30 prosent i året, som gjør det ekstremt vanskelig å tjene penger. 

#5. Handle kryptovaluta(ene) du ønsker

Nå har du valgt tjeneste, verifisert konto, svart på spørsmål og satt inn penger. Siste del av jobben er at du kjøper den (eller de) kryptovalutaene du ønsker.

Kryptobørser gjør det relativt enkelt for brukeren å finne frem. Som regel ligger alle kontraktene på forsiden, eller så kan de søkes frem på noen sekunder. Hos meglere kan de være litt “gjemt”, ofte under en hovedkategori kalt krypto eller lignende.

Hvordan lage en ordre?

Bruk den internasjonale prisen som en referanse for å se hvor mye ekstra du betaler per handel. Et usynlig gebyr er det som kalles for spread – forskjellen mellom markedskursen og hva du ender opp med å betale.

Det anbefales å bruke en limit-ordre hvor du setter en egen egen pris for kjøpet. Ordren går gjennom hvis noen selger til den prisen du tilbyr. Målet er at du ikke betaler for mye gjennom bruk av markedskurs.

Analyse og risiko

Kryptovaluta er risikabelt og markedet kan svinge enormt mye i løpet av korte tidsperioder. For å minske risikoen for tap er det lurt å begrense størrelsen på investeringene.

Hva menes med det? 

Ikke invester mer enn maks 5 til 10 prosent av midlene du eier. Spre også risikoen ytterligere ved å kjøpe flere typer kryptovaluta som ikke er relatert. Skulle markedet falle sammen er det viktig at du unngår store tap, som igjen oppstår ved sentrering av investeringer i et fåtall kryptovalutaer. 

Ha et langsiktig perspektiv

Vær langsiktig og unngå hyppige kjøp og salg i løpet av korte tidsintervaller. Kjøp kryptovaluta som en investering på linje med aksjer og fond. Invester kun i krypto som du mener har en reell brukerverdi med potensiale for fremtidig verdiskapning.

mest lest