Ny plan skal skaffe Ukraina artillerigranater

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 7. mars 2024 | 19:33

Ukrainas allierte er angivelig nær ved å være i mål med en stor plan for å møte det krigsherjede landets «granathunger».

På bakgrunn av et tsjekkisk initiativ har land som Danmark, Canada, Belgia, Nederland, Tyskland og Latvia skrapet sammen penger til et kjøp av 800.000 artillerigranater til de ukrainske styrkene,  skriver Bloomberg.

Artillerigranatene kan leveres til Ukraina «innen noen få uker».

«Det er positiv fremgang med hensyn til det tsjekkiske initiativet,» bekreftet president Volodymyr Zelenskyj onsdag under en pressekonferanse i Odessa.

Det tsjekkiske initiativet: President Petr Pavel sa på sikkerhetskonferansen i München forrige måned at Tsjekkia hadde identifisert 500 000 155 mm artillerigranater og 300 000 122 mm til salgs utenfor Europa – uten å spesifisere hvor.

Dette er viktige granater for Ukraina, som kunne leveres til styrkene i løpet av uker, hvis bare den nødvendige summen ble gjort tilgjengelig, som det ble sagt.

Danmark er med: Statsminister Mette Frederiksen (S) og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) presenterte en ny våpendonasjon til Ukraina under en felles pressekonferanse for to uker siden, skriver Berlingske.

Denne 15. danske støttepakken inkluderer blant annet kjøp av ytterligere 15.000 artillerigranater, som kan leveres i samarbeid med Tsjekkia i løpet av få måneder, sa forsvarsministeren.

Den nøyaktige leveringstiden avhenger av flere ting – både kontraktsmessig og leveringsplaner, som kan glippe, skriver Bloomberg.

Ukraina blir sagt å trenge minst 200 000 artillerigranater per måned for å holde de russiske styrkene i sjakk.

Russland skyter 10.000 granater om dagen, mens Ukraina er nede på kanskje 2.000. I fjor skjøt Ukraina i gjennomsnitt rundt 7000 artillerigranater om dagen. At landet nå kan skyte under en tredjedel så mange, skyldes at de amerikanske donasjonene har stoppet opp.

mest lest