Tanzania har oppnådd en dramatisk nedgang i mødredødeligheten, fra 556 dødsfall per 100 000 fødsler i 2016 til 104 i 2022 – en reduksjon på 80 prosent, melder Africa CDC.
Resultatet trekkes frem som et forbilde for andre afrikanske land, og tilskrives blant annet politisk satsing, økt tilgang til akutthjelp for fødende, bedre henvisningssystemer og styrket helsetjeneste.
– Vår satsing på redusert mødredødelighet har gitt imponerende resultater, sier president Samia Suluhu Hassan, som fremhever at landet har gjort betydelige fremskritt innen folkehelse.
Samtidig har Tanzania opplevd en markant nedgang i dødeligheten blant barn under fem år.
Tiltak med stor effekt
Afrika stod i 2020 for 69 prosent av verdens mødredødsfall, mens kun 28 prosent av kvinner i regionen hadde tilgang til seksuelle og reproduktive helsetjenester. Blant de vanligste årsakene til mødredødsfall er blødninger, infeksjoner og svangerskapsrelatert høyt blodtrykk.
For å få til den betydelige helomvendingen har Tanzania blant annet utvidet antallet akuttsentre for fødende fra 106 i 2014 til 523 i 2023, langt over Verdens helseorganisasjons krav. Videre er flere titusen nye helsefasiliteter bygget, og alle mødredødsfall analyseres i et nasjonalt overvåkingssystem for å forbedre tjenestene, skriver Africa CDC.
I tillegg har myndighetene implementert mentorprogrammer der erfarne gynekologer trener yngre leger i distriktene. Dessuten har de implementert et unikt taxisystem, «m-mama», som knytter fødende kvinner til nærmeste helsefasilitet i områder uten ordinær ambulansetjeneste.
Les også: Politisk undertrykkelse i Tanzania: Får likevel milliarder i bistand fra Norge
Internasjonal anerkjennelse
Tanzanias modell ble fremhevet under et afrikansk toppmøte i Addis Abeba i 2024. Flere land, inkludert Zambia, Uganda og Egypt, har sendt delegasjoner for å lære av Tanzanias erfaringer.
– Deres systematiske tilnærming viser at universell tilgang til reproduktiv helse er mulig, selv med begrensede ressurser, dersom det er politisk vilje, sier Loguran Anthony, folkehelseekspert fra Sør-Sudan, ifølge Africa CDC.
For å oppnå FNs bærekraftmål om maksimalt 70 mødredødsfall per 100 000 fødsler innen 2030, må Afrika fortsette innsatsen. Neste læringsutveksling vil finne sted i Rwanda, hvor ni land vil delta.