Wagner-avhopper arrestert på harrytur til Sverige

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. april 2023 | 02:13

Wagner-avhopperen Andrej Medvedev er pågrepet i Sverige, ifølge Vladimir Osetsjkin, en aktivist som hjalp Medvedev i flukten til Norge.

Medvedev ble pågrepet da han dro til Sverige for å handle billige sigaretter, skriver Osetsjkin på sin Facebook-side.

Medvedev tok bussen til Göteborg, men etter han kom for sent til returbussen, ravet Andrei til fots langs veien, noe som forårsaket politiets mistanke, som bestemte seg for å arrestere ham, skriver menneskerettighetsorganisasjonen Gulagu.net i et innlegg på Telegram.

– Andrej hevder han ikke visste at han ikke kunne forlate Norge før saken om politisk asyl ble vurdert, skriver Osetsjkin.

Fengselspersonalet overførte Andrei til en enkelt celle i et migrasjonsfengsel i Göteborg. Sannsynligvis for å eliminere risikoen for konflikt, skriver Osetsjkin videre.

Medvedevs advokat, Brynjulf Risnes, bekrefter pågripelsen overfor Dagbladet.

– Han trodde han kunne reise til Sverige. Det har dessverre ikke asylsøkere anledning til. Han er lei seg for denne misforståelsen og håper han vil bli overført tilbake til Norge snart, skriver Risnes i en tekstmelding til Dagbladet tidlig fredag morgen.

Medvedev kom til Norge i januar etter at han flyktet fra Russland. Han hevder selv at han var en del av den russiske Wagner-gruppen i 2022, før han rømte.

Etter å ha krysset Pasvikselva utenfor Kirkenes søkte han asyl i Norge. Han ble i etterkant av dette pågrepet etter utlendingsloven og sendt til Trandum utlendinginternat. Han ble senere satt fri.

Medvedev omtaler Prigozjin som «djevelen»: – Skjøt dem foran rekruttene

mest lest