Regjeringspartiene vokser på ny måling

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 7. april 2024 | 15:00

På en fersk stortingsmåling gjort for Klassekampen og Nationen, ser begge regjeringspartnerne fremgang, med 1,9 prosentpoeng til Arbeiderpartiet og hele 2,7 prosentpoeng til Senterpartiet.

I målingen, som er tatt opp av Norfakta, har Senterpartiet dermed en oppslutning på 8,6 prosent, som er det høyeste partiet har sett siden begynnelsen av 2022 ifølge Nationen.

I lokalvalget i 2023 fikk partiet 8,2 prosent, men oppnådde imidlertid hele 13,5 % i forrige stortingsvalg. Den totale nedgangen til Sp er dermed fortsatt betydelig.

Før stortingsvalget i 2021 målte partiet seg til godt over 20 prosent på en rekke meningsmålinger.

Dersom de ferske Norfakta-tallene stemmer betyr det at Trygve Slagsvold Vedum, som tok over som partileder i 2014, nå ligger tilbake på oppslutning over det han overtok etter 2013-valget hvor partiet fikk fattige 5,5 %.

Arbeiderpartiet går på sin side frem 1,9 prosentpoeng til totalt 20,5 prosent. Utsiktene ser dermed ut til bedring, til tross for at partiet opplever stor intern uro.

– At økonomien generelt sett ikke ser for ille ut framover, kan ha spilt inn. Vi vet at de økonomisk vanskelige tidene har vært en plage for regjeringen, sier valgforsker Signe Bock Segaard ved Institutt for samfunnsforskning til Nationen.

Høyre og Frp får på sin side henholdsvis 24,6 og 14,9 prosent i oppslutning. Høyre er dermed fortsatt landets største parti med klar margin.

Les også: Senterpartiet frykter infiltrasjon fra «ytre høyre» (+)

Resultatet for de øvrige partiene faller 5,0 % til Rødt, 9,4 % til SV, 3,6 % til MDG, 3,9 % til KrF, 5,3 % til Venstre, og 3,1 % samlet til partiene utenfor Stortinget i tillegg til 1,1 % til INP.

Målingen ble utført blant et nasjonalt representativt utvalg av befolkningen den 2. og 3. april, og inkluderte 1003 respondenter. Dette gir en feilmarginen mellom 1,1 og 2,7 prosentpoeng, med størst usikkerhet for partiene med høyest oppslutning.

mest lest