Anmeldt hatkriminalitet opp 18 prosent

Avatar photo
Publisert 7. mai 2024 | 14:01

Det siste året har det vært en stor økning i anmeldelser av hatkriminalitet i Norge, spesielt fra skeive og transpersoner.

Nasjonale tall viser at det ble registrert 1090 anmeldelser for hatkriminalitet i Norge i 2023. Dette er en økning på 18 prosent fra 2022. Rundt en tredel av anmeldelsene ble etterforsket av Oslo politidistrikt.

– Det er positivt om økningen i antall anmeldelser betyr at flere tør å anmelde og har tillit til at hatkriminalitet blir tatt på alvor av politiet, sier politimester Ida Melbo Øystese.

Det som oftest blir anmeldt som hatkriminalitet er rasisme. Politiet fikk 614 slike anmeldelser i fjor. Men det er antallet anmeldelser fra skeive og transpersoner som øker mest.

I 2022 registrerte politiet 215 anmeldelser fra skeive og 69 fra transpersoner. I fjor økte disse tallene til 309 og 152.

– Siden prideterroren i 2022 har vi fått stadig flere anmeldelser hat på grunnlag av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, sier politioverbetjent Abetare Krasniqi i spesialgruppen for hatkriminalitet til NRK.

At flere anmelder hatkriminalitet betyr imidlertid ikke at vi har mer hat i samfunnet enn før. At flere går til politiet og anmelder kan også henge sammen med at flere vet hva hatkriminalitet er, eller at flere har tillit til at politiet etterforsker disse sakene og velger å anmelde.

Det kan også henge sammen med en økt kompetanse i politiet, som at sakene nå registreres riktig. Politi i distriktene har også fått opplæring i hatkrim, noe som kan føre til mer målrettet arbeid mot hatkriminalitet.

mest lest