Israel angriper Rafah

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. mai 2024 | 06:55

Natt til tirsdag har israelske stridsvogner gått inn i Rafah, som ligger sør på Gazastripen.

Det melder nyhetsbyrået AP.

En ikke navngitt person sier til nyhetsbyrået at stridsvognene på det nærmeste var kun 200 meter unna grensen til Egypt.

Minst 11 personer ble angivelig drept i israelske luftangrep ifølge et sykehus i byen.

Statsminister Benjamin Netanyahu uttalte at Hamas’ forslag om våpenhvile ikke oppfyller Israels krav.

En talsperson for Israel uttalte ifølge Reuters at Hamas har akseptert et mer moderat forslag, noe som «ikke er akseptabelt for Israel.» Han la til at forslaget inneholder «omfattende konklusjoner som Israel ikke er enig i.»

Netanyahu kunngjør at han vil allikevel sende en ny delegasjon for forhandlinger.

IDF kunngjorde mandag kveld på X at de hadde startet angrep mot Rafah.

Artikkelen fortsetter.

Den israelske hæren oppfordret mandag folk til å evakuere deler av Rafah.

Tre humanitære kilder og de palestinske myndighetene har bekreftet overfor Reuters at grenseovergangen er stengt og at nødhjelpsforsyninger er avbrutt. Hæren sa også at en annen viktig grenseovergang, Kerem Shalom, er stengt, men at den vil bli åpnet når sikkerhetsforholdene tillater det. Tidligere ble fire soldater ble drept under et rakettangrep mot grenseovergangen.

Natt til tirsdag publiserte israelske medier bilder fra X som viste israelske stridsvogner på den palestinske siden av Rafah-overgangen, en av de viktigste stedene for humanitær hjelp til Gazastripen. Denne informasjonen ble bekreftet av den israelske hæren i morges ifølge Haaretz.

Egypt og Qatar har formidlet forhandlinger om en våpenhvile, men Hamas aksepterte et forslag fra Kairo mandag kveld, uten at det så langt har resultert i en endelig avtale. Israelske tjenestemenn opplyste til mediene mandag kveld at de vurderte planen. Teksten som Hamas godkjente, avviker imidlertid bare i liten grad fra et tidligere forslag som USA og Israel hadde lagt fram, ifølge The New York Times.

Roar Myrbraten har bidratt til artikkelen.

mest lest