Kreftform øker dramatisk

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. mai 2024 | 07:50

I løpet av 2023 fortsatte antallet tilfeller av flere former for kreft å øke, og spesielt en type utmerket seg markant.

Det viser årsstatistikken fra Kreftregisteret som kom tirsdag morgen.

– Alle former for hudkreft har hatt en dramatisk økning de siste årene, og den bare fortsetter, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross til TV 2.

Direktør i Kreftregisteret, Giske Ursin, sier at hudkreft og melanom er i en særklasse.

– Dette er kreftformer som har hatt en enorm økning gjennom mange tiår, og vi ser fortsatt ikke noen tegn til nedgang, sier hun til TV 2.

I 2023 ble 1401 kvinner og 1566 menn diagnostisert med melanom, den mest alvorlige formen for hudkreft. Året før fikk totalt 2921 personer denne diagnosen.

Disse typer kreft har nær sammenheng med solvaner og solbrenthet. Norge er blant landene i verden med høyest forekomst av hudkreft.

I fjor ble det registrert 38 094 nye tilfeller av kreft i Norge, noe som er litt lavere enn antallet i 2022.

I henhold til Folkehelseinstituttet (FHI) utgjorde de fire mest vanlige kreftformene i 2023 – prostata-, bryst-, tykktarms- og lungekreft – til sammen 42 prosent av alle tilfellene av kreft i Norge.

Direktør i Kreftregisteret er spesielt fornøyd med 6,2 prosent nedgang i antall lungekrefttilfeller blant kvinner.

– I år peker flere piler rett vei, sier Giske Ursin til NTB.

Før fylte 80 år har rundt fire av ti nordmenn fått minst én kreftdiagnose, og i hele befolkningen er det nå over 330.000 personer som har kreft i sin sykdomshistorikk (336.855 personer per 31.12.2023).

Fortsatt er prostatakreft totalt sett den hyppigst forekommende kreftsykdommen i Norge og utgjør i rundt av 14 prosent av alle krefttilfeller i Norge.

11.451 personer døde i Norge av kreft i 2022.

Selv om flere og flere får kreft, er det stadig flere som blir helt friske, og mange av de som har kreft lever lenger og har høyere livskvalitet enn tidligere.

mest lest