Mener PST har skyld for 25. juni-terroren

Avatar photo
Publisert 7. mai 2024 | 15:59

Stortingets kontrollkomité mener hovedansvaret for at myndighetene ikke lyktes å stanse angrepet ligger hos Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Det skriver VG.

– Det viktigste arbeidet ligger foran oss og vi har strenge forventninger til oppfølgingsarbeidet fra justisministeren og resten av regjeringen, sier komitéleder Peter Frølich (H) til VG.

Tirsdag kom komiteen med sin innstilling etter å ha gått gjennom en stor mengde dokumentasjon og gjennomført både åpne og hemmelige høringer. De konkluderer med at deler av politiets håndtering var god. Komiteen er også tydelige på at E-tjenesten ser ut til å ha gjort det de kunne for å varsle om sine funn.

Komiteen tar til etterretning 25. juni-utvalgets konklusjon om det er mulig at angrepet kunne vært forhindret dersom Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hadde opprettet en forebyggende sak mot Zaniar Matapour i månedene før angrepet.

– Vi har ikke vært opptatt av å finne syndebukker, men ansvaret må plasseres tydelig. Vi vet at PST jobber hardt for å sikre Norge, men når terror likevel skjer, må man lære av feil og mangler ved eget arbeid, sier Frølich.

Komiteen understreker der at det er umulig å forsikre seg helt mot terrorangrep. Samtidig er de klare på at mye av ansvaret for at myndighetene ikke lykkes å stanse angrepet ligger hos PST.

En samlet komité, med unntak av kontrollkomiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet, kritiserer imidlertid justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) for svak oppfølging av det skeive miljøet i etterkant av angrepet.

– Til tross for gjentatte henvendelser gikk det nærmere ett år før statsråden arrangerte et møte med skeive organisasjonene som var rammet av angrepet. Komitéflertallet gir mener at det skeive miljøet ikke ble fulgt godt nok opp i etterkant av angrepet. Vi understreker likevel at justisministeren forbedret kommunikasjonen etter hvert, sier Frølich.

Tirsdag ettermiddag krever Venstres Grunde Almeland at regjeringen og justis- og beredskapsministeren beklager håndteringen av terrorangrepet.

– Ikke minst sitter de som ble rammet av terroren og fortsatt venter på en beklagelse. Når komiteen nå har landet vår innstilling, så forventer jeg at beklagelsen kommer, sier han i en uttalelse til NTB.

mest lest