Fartsbot ble verdensnyhet – 1,4 millioner kroner for fartsovertredelse på 30 km/t

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. juni 2023 | 01:27

Ingen liker å få fartsbot, men det er ikke første gang den finske forretningsmannen Anders Wiklöf har fått store fartsbøter.

Wiklöf kjørte 82 kilometer i timen der fartsgrensen var 50 km / t, og den svimlende boten ble på  hele 121.000 euro, som er omlag 1,4 millioner norske kroner.

Han fortalte avisen Nya Åland at han bremset opp der 50 sonen startet, men ikke før politiet tok ham i å kjøre for fort.

– Jeg beklager virkelig saken og håper at pengene uansett blir brukt til helsetjenester gjennom statskassen, sier han til avisen.

Nyheten spredte seg raskt som ild i tørt gress over hele verden, ikke minst etter at verdens største nyhetsbyrå Associated Press (AP) plukket den opp.

Det handler selvfølgelig om den eksepsjonelle størrelsen på boten. At det kanskje oppfattes som enda mer oppsiktsvekkende internasjonalt, skyldes at Finland, sammen med blant andre Sveits, er relativt alene i verden om systemet med progressive – altså inntektsbaserte – fartsbøter. Politiet beslaglegger også Wiklöfs førerkort i ti dager.

– Men jeg har hørt at de skal spare halvannen milliard på helsetjenester i Finland, så jeg håper at pengene kan fylle et tomrom der. Ideelt sett skulle jeg gjerne sett at de var øremerket til det formålet, sier han til Nya Åland.

Dette er ikke første gang Anders Wiklöf har fått store bøter: I 2013 fikk han en bot på 95.000 euro for fartsovertredelse, og i 2018 fikk han en bot på 63.680 euro.

Wiklöf kontrollerer 100 prosent av Wiklöf Holding-selskapet som driver over 20 virksomheter innen logistikk, bygg og anlegg, helikoptertjenester, eiendom, handel og turisme. Ifølge nettstedet hadde selskapet en omsetning på 247 millioner euro i 2020 og et driftsresultat på 11 millioner euro.

mest lest