Mener det norske forsvaret er for lite: – Vi står i en alvorlig tid

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. juni 2023 | 10:33

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen mener at det norske forsvaret er for lite og ikke tilstrekkelig beredt. Nå ber han om mer penger.

Onsdag klokken 9 presenterte han sitt fagmilitære råd til forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Forsvarssjefen forteller under pressekonferansen at Norges sikkerhetssituasjon har betydelig endret seg de siste årene.

– Vi står i en alvorlig tid, sier Kristoffersen.

Han mener Russland har blitt en «ustabil og usikker aktør, og er den største trusselen for norsk sikkerhet».

Siden november 2022 har Kristoffersen og Forsvarets toppledelse jobbet med å gi politikerne et nytt råd om hvilken retning Forsvaret skal bevege seg i.

Han forteller at det vil være behov for ytterligere 8 milliarder kroner hvert år, fram mot 2028, for å kunne øke forsvarets materiell- og ammunisjonsbeholdning, utbedre bygg og anlegg og forbedre forsvarets informasjonssystemer.

– Forsvaret evner å løse daglige operasjoner, men har begrenset utholdenhet til å kunne forsvare Norge og allierte mot alvorlige trusler, anslag og angrep, skriver han i rapporten.

De fem områdene forsvarsjefen fokuserer på er:

  1.  Utbedre svakheter ved dagens struktur
  2. Maritim overflatestruktur
  3. Luftvern
  4. Langtrekkende presisjonsvåpen

Kristoffersen sier at Norge har for svak evne til å motstå luftangrep eller angripe mål fra langt hold. Han er også bekymret for hvor lenge Norge kan motstå et angrep.

«I tillegg vil jeg styrke Forsvarets evne til å operere i det maritime domenet og øke evnen til å beskytte både militære og sivile mål mot lufttrusler. Et fjerde fokusområde tar sikte på å øke Forsvarets evne til å bekjempe mål på lange avstander. I det siste fokusområdet fremmer jeg forslag som styrker Forsvarets evne til utholdenhet gjennom en ytterligere økning av Forsvarets volum utover de øvrige anbefalingene», skriver forsvarsledelsen.

mest lest