– Jeg er privilegert. Jeg er en hvit, heterofil mann, som har jobbet hardt, men som aldri har møtt motstand bare på grunn av den jeg er.
Slik starter daglig leder Eivind Bøe i Randstad Norway en kronikk han har spredt gjennom NTBs pressemeldinger. Han fortsetter:
– I mitt tilfelle har det resultert i at jeg i dag er leder for den norske avdelingen av verdens største HR- og rekrutteringsselskap. Jeg har utallige fordeler fordi jeg tilhører majoriteten, og det erkjenner jeg.
Randstad skriver på egne nettsider at de er «den globale markedslederen innen HR-service».
«Vi hjelper mennesker og virksomheter med å realisere sitt fulle potensial. Dette gjør vi ved å kombinere kraften i dagens teknologi med vår brennende interesse for mennesker. Dette kaller vi Human Forward.»
I 2020 hjalp de «mer enn to millioner kandidater med å finne en meningsfylt jobb hos en av våre 236 000 kunder.» Randstad har en tilstedeværelse i 38 land over hele verden.
I 2020 hadde Randstad i gjennomsnitt 34 680 egne ansatte og en omsetning på 20,7 mrd Euro. Randstad ble etablert i 1960 og har hovedkontor i Diemen i Nederland.
I Norge spesialiserer de seg på å «levere HR-tjenester til et bredt spekter av kunder og bransjer.» Randstad har kontorer i de fleste store byene i landet.
Bøe skriver videre i kronikker at Randstads arbeidsgiverundersøkelse sier at hele én av tre norske arbeidstakere identifiserer seg som en minoritet på arbeidsplassen basert på eksempelvis kjønn, seksuell orientering, nasjonalitet, religion eller funksjonshemming.
«I en stadig mer globalisert verden blir satsing på mangfold og inkludering viktigere for en arbeidsplass som tar mål av seg å være et godt sted å jobbe,» skriver Bøe.
Hele 4 av 10 at de har møtt hindre i karriereprogresjonen nettopp på grunn av sin identitet. Minoritetsmenn opplever dette i større grad enn minoritetskvinner, skriver Randstad-sjefen. Men også 20 prosent av majoritetsnordmenn oppgir at deres identitet har vært en barriere for deres karriereutvikling.
45 prosent av norske arbeidstakerne sier de holder aspekter ved egen person skjult på jobben.
«Kanskje ikke så rart hvis så mange opplever hindre i karriereprogresjonen hvis de er åpne om hvem de er,» konkluderer Bøe.
– I disse dager heiser mange virksomheter regnbueflagget, et standpunkt for mangfold og likestilling. Da er det et beklagelig bakteppe at mange fremdeles dysser ned sin identitet på jobb. Flagging er bra, det er også markeringer av forskjellige høytider eller merkedager som Eid eller Verdensdagen for psykisk helse. Men vi trenger også bedrifter som erkjenner at mangfold og trivsel på arbeidsplassen ikke kommer av seg selv, og som jobber målrettet med inkluderingsarbeid som reduserer diskriminering på arbeidsplassen, skriver han.
Bøe mener mangfold «skaper en rikere arbeidsplass med et bredere spekter av perspektiver, noe som igjen kan føre til økt innovasjon og problemløsning. Mangfoldige team er beviselig mer kreative og effektive, noe som gir en betydelig konkurransefordel.»
– Jeg startet med å si at jeg er privilegert. At jeg erkjenner dette betyr også at jeg erkjenner at diskriminering og utenforskap i arbeidslivet finnes. Denne erkjennelsen er viktig for at man skal kunne gå fra ord til handling. Ikke bare fordi det er rett å gjøre, men også fordi det er det smarteste for fremtidens arbeidsplass, avslutter Randstad-direktøren.