– Look to Sweden, Vedum! Avgiftskutt på drivstoff er mulig

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. september 2023 | 12:56

Den svenske regjeringen vil kutte drivstoffavgiftene fra nyttår.

– Nå må finansminister Trygve Slagsvold Vedum se til Sverige. Det er fullt mulig å kutte avgiftene i Norge og få ned pumpeprisen her også, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF i en pressemelding.

Både bensin- og dieselavgiften blir lavere i Sverige om regjeringen får gjennom kuttet de har foreslått i det svenske statsbudsjettet. NAF mener liknende kutt i avgiftene også kan gjøres i Norge. Rundt ti kroner av pumpeprisen er avgifter.  

– Også den norske regjeringen kan få til kutt som monner. Det handler kun om politisk vilje. Svenskene viser at avgiftskutt er både mulig og riktig for å hjelpe folk gjennom vanskelige økonomiske tider som vi ser nå, sier Handagard.  

Avgiftskutt for distriktene 

Avgiftskutt på bensin og diesel vil komme om lag 2 millioner eiere av diesel- og bensinbiler til gode. Spesielt for folk i Distrikts-Norge vil avgiftskutt være en håndsrekning, fordi det er flere som er avhengig av bilen på hverdagsreisen og andelen som har elbil er lavere.   

– Avgiftskutt på bensin og diesel er spesielt viktig for folk i distriktene. Her mangler folk alternativer til bilen, og det er færre som har elbil, sier Handagard.  

Hun viser til at regjeringen i Hurdalsplattformen lover å kutte drivstoffavgiftene. Også i Norge så vi rekordpriser på drivstoff sommeren 2022. Etter det har prisene bitt seg fast på over 20 kroner per liter, og den siste tiden har NAF sett tegn til at prisene kan være på vei opp igjen.  

– Tiden er overmoden for å gjøre noe med drivstoffavgiftene, sier Ingunn Handagard. 

mest lest