Russland kaller USAs våpenpakke «en kriminell handling»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. september 2023 | 12:27

Russland reagerer nå på at USA har kunngjort at de vil sende en våpenpakke med ammunisjon med utarmet uran til Ukraina.

Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov kaller det «en kriminell handling». Det sa han torsdag, ifølge det russiske mediet RIA.

«Den amerikanske administrasjonens beslutning om å sende granater med utarmet uran til Kiev er et klart tegn på umenneskelighet. Åpenbart er Washington, besatt av ideen om å påføre Russland et «strategisk nederlag», klar til å kjempe ikke bare til den siste ukraineren, men til å sette et kors på fremtidige generasjoner,» skrev den russiske ambassaden i USA på sin Telegram-kanal.

«USA overfører bevisst våpen med vilkårlige effekter. De er fullt klar over konsekvensene: eksplosjoner av slik ammunisjon resulterer i dannelsen av en bevegelig radioaktiv sky. Små partikler av uran legger seg i luftveiene, lungene, spiserøret og samler seg i nyrene. og lever, forårsaker kreft og fører til hemning av hele organismens funksjoner.Det er riktig nok å ta en titt på «uranfotavtrykket» til amerikanerne i Irak og på Balkan, hvor tusenvis av sivile led av onkologi,» heter det videre, og legger til:

«Ved å forsyne de ukrainske myndighetene med disse granatene, engasjerer USA seg i selvbedrag, og nekter å akseptere feilen i den såkalte motoffensiven til de ukrainske væpnede styrkene. Forløpet til den spesielle militæroperasjonen vil ikke endre seg: den russiske hæren vil fortsette å metodisk ødelegge våpnene som ble sendt til Zelensky-regimet»

«Den amerikanske administrasjonen avslører på sin side sine sanne farger: den er dypt likegyldig til både nåtiden til Ukraina og fremtiden til republikken og dens europeiske naboer,» understrekes det.

Utarmet uran er kontroversielt da det har forårsaket helseproblemer som kreft i områder der det har blitt brukt tidligere.

Pentagon sa onsdag at USA vil gi Ukraina en ny pakke med militær bistand verdt 175 millioner dollar. «Denne pakken inkluderer: ekstra luftvernutstyr; artilleriammunisjon; antitankvåpen, inkludert runder med utarmet uran for tidligere engasjerte Abrams-stridsvogner,» heter det i en uttalelse.

Ukraina gjør fremskritt med motoffensiven

Det sier NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, under en tale i EU-parlamentet torsdag.

– Ukrainerne vinner gradvis terreng… De har klart å bryte forsvarslinjene til de russiske styrkene og de beveger seg fremover, sier generalsekretæren, ifølge Reuters.

Fordømmer «kynisk» ukrainsk angrep

Ukraina angrep den russisk-okkuperte Zaporizhzhya-regionen rundt klokken 8 torsdag morgen, opplyser den russisk-innsatte guvernøren Jevgenij Balitskij på Telegram.

Ifølge ham har flere droner truffet en 14 etasjer høy boligblokk i byen Enerhodar, skadet vinduer og forårsaket flere branner.

Ingen ble skadet, men guvernøren kalte det et «kynisk» angrep og understreket at det fant sted om morgenen mens bygningens beboere gjorde seg klar til skole og jobb.

– Det var et meningsløst og kynisk angrep, og det er nok et bevis på Kyivs forbrytelser mot sivilbefolkningen, skriver han på Telegram.

mest lest