Alternativ Energikommisjon foreslår radikale endringer: Ap slakter forslagene

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 7. november 2022 | 16:29

Den avsluttende rapporten til den såkalte Alternativ Energikommisjon (AEK) er klar. Den går stikk imot Arbeiderpartiets syn.

AEK sprang ut av Industriaksjonen, som har kjempet mot utenlandskabler og EUs energidirektiver. AEK ble etablert etter at regjeringen 11. februar lanserte sin Energikommisjon

Det sitter en rekke sentrale folk fra arbeiderbevegelsen og venstresiden i den alternative kommisjonen. Med i styret er flere som har markert seg som både vindkraft- og EU-motstandere, skriver VG som har fått tilgang til rapporten.

– Det viktigste er kravet om å få en politisk norsk styring av vår kraftsektor. Vi mener det kan gjøres via forhandlinger med EU og Storbritannia, for å sikre at Norge tar tilbake kontrollen over kraftflyten via utenlandskablene, sier tidligere LO-topp Jan Davidsen.

Dette er noen av forslagene

  • Norge må ta tilbake statlig/offentlig kontroll over omsetningen av norskprodusert strøm og utvekslingen av strøm med andre land.
  • AEK mener at løsningene kan finnes innenfor rammene av EØS-avtalen og de forbeholdene som et flertall i Stortinget tok ved tilslutningen til Acer, EUs tredje energipakke, fra 2018
  • Norge må ta initiativ til reforhandling av kabelavtalene med Storbritannia og EU.
  • Stanse elektrifisering av sokkelen og bygge ut havvind på olje og gassinstallasjoner for å motvirke, for å la mer strøm bli på land, til glede for norske forbrukere.
  • På lang sikt mener AEK «det er viktig at Norge følger utviklingen av 4. generasjon kjernekraft. Kjernekraft er i dag omstridt. Kjernekraft er omstridt, men gir strømproduksjon med lave CO₂-utslipp, samtidig som nye reaktorkonsepter reduserer risikoen vesentlig sammenlignet med tidligere generasjoner kjernekraft.
  • Vindkraft på land blir ikke anbefalt prioritert.

– Virkelighetsfjernt

Kommisjonens forslag blir slaktet av regjeringen.

– Denne kommisjonen vil tilbake til en virkelighet som ikke lenger finnes, sier statssekretær Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i Olje- og energidepartementet.

Han mener AEK tar til orde for et helt annet kraftsystem enn det som «har tjent Norge godt over mange år. «

Hvis Norge skal kontrollere flyten over utenlandskablene, så vil vi ikke på samme måte som i dag få tilgang til kraft fra andre land, hevder han.

Han sier strømprisen i så fall vil gå opp.

– Det er et kraftsystem som blir dyrere og som vil gi dårligere forsyningssikkerhet, fordi vi i dag får tilgang på energi fra Europa når vi trenger det.

– Full kontroll

AEK på sin side foreslår at en rekke krav legges til grunn for forhandlingene med EU og Storbritannia.

De vil blant annet at norske strømpriser frikobles fra det europeiske strømprissystemet, at Norge skal ha full kontroll over kraftflyten i utenlandsforbindelsene og at Norge skal ha full statlig styring over innenlands kraftomsetning.

– Dere mener norske strømpriser skal frikobles fra det europeiske strømprissystemet. Er det overhodet realistisk? spør VG.

– Ja, det er eneste måte å sikre kontroll over vår vannkraft, utviklet fra begynnelsen av 1900-tallet, sier Davidsen.

Han mener strømselskapene som bare selger strøm, er en unødvendig ekstra kostnad.

AEK vil også ha en seriøs diskusjon om atomkraft.

– I Sverige er denne diskusjonen oppe. Vi er forsiktige i våre formuleringer, men mener det er greit å signalisere at vi mener døren bør være åpen for å vurdere atomkraft som en mulig fremtidig energikilde, sier Davidsen.

Regjeringens offisielle energikommisjonen skulle etter planen legge frem sin innstilling før jul. Fristen er nå utsatt til februar.

Dette har vært medlemmene i kommisjonen:

Anders Skonhoft, professor i samfunnsøkonomi NTNU
Ann Ørjebu, tillitsvalgt Industri Energi
Astrid Rambøl, utreder Manifest
Boye Ullmann, styremedlem Industriaksjonen
Einar Frogner, nestleder Nei til EU
Eli Moen, professor Handelshøyskolen BI
Gerd-Liv Valla, LO-leder 2001–2007
Hogne Hongset, styremedlem Industriaksjonen
Jan Davidsen, Leder i Fagforbundet 1993–2013
Kjell Brygfjeld, høyesterettsadvokat
Saxe Frøshaug, ordfører (SP) Indre Østfold kommune
Ståle K. Johansen, konserntillitsvalgt Aker
Ståle Refstie, ordfører (AP) Sunndal kommune
Svein Roar Brunborg, embetsmann i OED 1988–2003
Tove Berit Berg, tillitsvalgt NNN Nortura
Trygve Tamburstuen, tidl. statssekretær i Industridep og Olje- og energidep. 1978–81 og tidligere leder i Friidrettsforbundet.
Øystein Noreng, professor Handelshøyskolen BI

Kommisjonen har vært konstituert med et arbeidsutvalg bestående av Gerd-Liv Valla, Trygve Tamburstuen, Boye Ullmann, Svein Roar Brunborg og Hogne Hongset.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

Jagland kritiserer Gro Harlem Brundtland: – Jeg blir så eitrende forbanna

mest lest