Norsk havvind vil aldri bli lønnsomt uten subsidier

Avatar photo
Rune Chr. Tollefsen
Leserinnlegg
Publisert 7. november 2022 | 18:01

Dette er et ekstern innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Det gjelder om det er flytende eller fast, og de må subsidieres herfra til evigheten.

Når det blåser på norsk sokkel og Nordsjøen, da blåser det og i danske, tyske, nederlandske og engelsk farvann. Ja, og i Østersjøen på svenske vindturbiner.
Her bør logikken til en del politikere slå inn. Ja, bare på de to første setningene bør realitetene gå opp for de fleste.

Men den gang ei
Vi må ha priser på strømmen i alle land tilknyttet det europeiske strømnettet som kan forsvares med utbygninger av havvind. Den norske profilen er subsidier fra staten – altså deg og meg via nettleien og høye strømpriser for at en slik utbygging skal på sikt være lønnsomt.

Vindkraftverk på land er akkurat det samme. De finnes ikke lønnsomme om ikke prisen på strøm ligger milevis over det vi de siste 20 årene er vandt med. Som FrP har sagt; «Strømprisen må opp for å forsvare det grønne skifte og gjøre vindkraft lønnsomt.» Det samme skjer i Danmark, Storbritannia, Sverige Tyskland og Nederland.

At prisene her i Norge steg vanvittig når Norge doblet sin utvekslingskapasitet til Europa i 2021 er et faktum. Det kalles en villet politikk. De – politikerne – ville ha prisene opp så det kunne bli lønnsomt med vindkraft – Det grønne skifte.

Men det de tydelig ikke tenkte på som en konsekvens av dette, blåser det i Nordsjøen så blåser det og overalt i den nordlige delen av Europa. Det tilsier vi får en overproduksjon av strøm når det blåser og alle vil selge når de produserer. Dermed går prisene i null og gjerne minus så kraftverkene – vind produsentene blir kvitt den kraften de produserer. Ergo vil aldri de vindkraftverkene hverken på land eller til havs gå i pluss uten subsidier.

Danmark alene skal bygge ut 5,2 Gigawatt innen 2028

EU har som mål å bygge ut 500 GW innen 2030 og Norge, 160 GW av disse i følge Finn Gunnar Nielsen på Universitetet i Bergen, står fast på at utbygging av 160 GW havvind kan erstatte sluttbrukerverdien av norske gasseksport.

«Vi er opprømte over mulighetene for å forsyne energiproduksjonen vår offshore med ny fornybar kraft. Dette prosjektet bekrefter Norges lederskap innen grønn energiproduksjon og vår erfaring om at samarbeid er en verdiskaper,» sier Phil Cunningham, TotalEnergies administrerende direktør.

«I denne studien bygger vi på vår norske konkurransefordel og styrke: Teknologiutvikling og samarbeid. Samarbeidet mellom alle parter er avgjørende for å realisere transformasjonen av industrien til en lavkarbon-fremtid. Dette er viktig for Norge som en moden olje og gassregionen og vil sikre en konkurransedyktig norsk sokkel også i fremtiden», sier Petoros administrerende direktør Kristin F. Kragseth.

Men det disse numnuttsene av noen smarte hoder ikke har et svar på er hvordan de skal balansere dette kraftnettet og kunne betale for det når prisene går til null og minus, og når det ikke blåser hvilken energikilde de da skal ha som balansekraft.

Det hele virker som bygget på en visjon uten forankring i virkeligheten.

Skal vi – hele Norge og resten av Europa slå av strømmen når det ikke blåser?
Gå sammen om en dugnad som det så er så populært å kalle alle sparetiltak nå for tiden av den Norske regjering?

Regjeringen gav 23 millioner i strømstøtte til utkantbedrifter men brukte 2600 millioner på kjøp av en skogseiendom.

Subsidiene for hver enkelt havvind installasjon ligger på sånne svimlende summer det er rart ikke regjeringen med Støre skjems som kutter 200 millioner til de som må gå på arbeidsledige ytelser og kutter i bevilgninger til boliger for uføre.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

Er Støre blitt en lystløgner som går inn for å villede folket?

mest lest